≫ 

Kompjuterske igrice mogu oštetiti srce vašeg mališana, na ovo obavezno obratite pažnju

Intenzivno igranje kompjuterskih igrica najčešće rezultira oslobađanjem hormona stresa

  • 1

Već je poznato da bavljenje sportom visokog intenziteta može da izazove ozbiljne probleme sa srčanim ritmom kod osoba koje imaju određene tegobe sa srcem.

Nova studija ukazuje da igranje kompjuterskih igrica, naročito ratnih, takođe može može biti okidač.

U izveštaju australijskih istraživača opisana su dva nepovezana slučaja dece koja su se onesvestila tokom igranja ratnih igara. U oba slučaja, otkriveno je da deca imaju problema s srčanim funkcijama, tek nakon što su se onesvestila tokom igranja.

Intenzivno igranje kompjuterskih igrica najčešće rezultira oslobađanjem hormona stresa koji bi mogao biti okidač za srčana oboljenja kod osetljivih osoba.

Operacija, operaciona sala, doktori, medicina, bolnica, srce, dva srca Foto: Profimedia/Hoxton/Pixabay

U prvom slučaju, desetogodišnji dečak iznenada je izgubio svest kod kuće nakon što je pobedio u ratnoj igrici, navodi se u izvještaju, objavljenom 19. septembra u časopisu "New England Journal of Medicine".

Dečak je brzo došao svesti i činilo se da je sve u redu. Međutim, kasnije je u školi doživeo srčani zastoj usled ventrikularne fibrilacije, stanja opasnog po život u kojem srce podrhtava umesto da kuca pravilno. Dijagnostifikovano mu je retko stanje zvano kateholaminergička polimorfna ventrikularna tahikardija (CPVT), poremećaj srčanog ritma koji je posledica genetske mutacije, saopštio je Nacionalni instituti za zdravlje.

Drugi slučaj se odnosio na 15-godišnjeg dečaka koji je prethodno bio podvrgnut operaciji srca zbog "zatvaranja" urođenog otvora na srcu. Dečak je pao u nesvest kada je trebalo da pobedi u ratnoj igrici koju je igrao. Dijagnostifikovana mu je ventrikularna tahikardija, poremećaj srčanog ritma kod koga srce kuca brže nego normalno, a donje komore srca nisu u sinhronizaciji sa gornjim komorama, saopšteno je iz klinike Mejo.

Foto: Profimedia/Alamy

- Sve što uzrokuje nagli porast hormona stresa i adrenalina može kod osetljivih pacijenata izazvati promenu srčanog ritma, koja može biti vrlo opasna - izjavio  je dr Ronald Kanter, kardiolog i direktor elektrofiziologije u "Nicklaus Children's Hospital" u Miamiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA