≫ 

Mislila je da je mamurluk: Zbog oboljenja koje je dobila od kontraceptivne pilule, umalo nije umrla!

"Bilo mi je neverovatno da pomislim da mi nešto što godinama pijem, može naneti toliko štete"

  • 0

Kad se Kirsti Lakin (23) probudila sa jakom glavoboljom, pomislila je da je mamurna jer je pila prethodnu noć. Ali, bol je bio sve veći - do trenutka kad je pomislila da će "eksplodirati". Otišla je kod lekara koji je primetio opasno nagomilavanje tečnosti u njenom mozgu.

Odvedena je u bolnicu kako bi joj tečnost bila odstranjena jer je nastojala da našteti njenom mozgu.

Doktori su ovaj slučaj povezali sa kontraceptivnom pilulom, a Kirsti ih koristi već prethodnih šest godina bez ikakvih nus-pojava. Ovo stanje se dešava kod jedne u 10.000 žena koje ih koriste!

- Prvo sam mislila da me glava boli jer sam mamurna, budući da sam pila noć pre. Ali, kako su dani odmicali bol je bio sve jači. Počeo je i da utiče na moj vid - napominje Kirsti.

- Doktori su mislili da je migrena, ali kad sam otišla kod optičara, primetio je tečnost u mom mozgu i to mi je spasilo život. Tad sam mislila da će mi glava eksplodirati od bola, a imala sam i potrebu da izmasiram svoje oči kako bih ih fokusirala - ističe Kirsti.

Kontracepcija, kontraceptivne pilule Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Na kraju je imala lumbalnu punkciju, zahvat u kojem je morala da zauzme bebeći položaj kako bi joj bila ubrizgana igla tačno između dva pršljena bez oštećenja ikakvih nerava. Na taj način bi joj tečnost bila "izvučena".

- Tečnost koja je pronađena iza mojih očiju se nagomilavala i time uzrokovala veliki pritisak na moj mozak, pa sam odvedena na odeljenje za moždane udare. Razne testove sam prošla, pa smo konačno dobili razlog zašto se sve ovo desilo - priseća se Kirsti.

Jedine lekove koje je pila u to vreme su bile kontraceptivne pilule, pa su se doktori time pozabavili. I ranije su predstavljeni slučajevi koji su ukazivali na to da pritisak na mozak mogu uzrokovati kontraceptivne pilule. Ovo se zove intrakranijalna hipertenzija.

Simptomi intrakranijalne hipertenzije:

1. Neprestana glavobolja

2. Zamagljeni ili "dupli" vid

3. Trenutni gubitak vida

4. Osećaj muke

5. Pospanost i razdražljivost 

Klima Uredjaj, Migrena, Glavobolja Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Bilo mi je neverovatno da pomislim da μι nešto što godinama pijem, može naneti toliko štete - smatra Kirsti.

I posle operacije, Kirsti i dalje ima glavobolje, ali pije lekove kako bi ublažila bol. Mora i da meri krvni pritisak na svakih sat vremena, čak i preko noći. I za nekoliko sedmica će otići i kod neurologa da se ustanovi da li će joj biti potrebna još jedna lumbalna punkcija.

Kirsti Lakman danas deli svoju priču drugim ženama kako bi ih ohrabrila da odu na pregled i ustanove da li je sve u redu.

- Samo zato što ste mladi ne mora da znači da ste izuzeti od ovakvih zdravstvenih problema. Da nisam ovo "sredila" na vreme, kažu mi da ne bi bilo dobro - kaže Kirsti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA