≫ 

Injekcija koja spasava kad ujede stršljen je samo 200 dinara, a nema je u mnogim apotekama u Srbiji

Tokom ove godine u Srbiji se desilo nekoliko smrtnih slučajeva usled uboda stršljenja

  • 2

Ubod stršljena za neke ljude može da bude fatalan. Za mnoge ljude u Srbiji ubod ovog insekta imao je fatalan ishod, a problem je jer mnogi ne reaguju na vreme.

Nakon uboda stršljena svaka sekunda je bitna, a kako stručnjaci navode,  prva pomoć u ovakvoj situaciji je injekcija adrenalina koja je unapred pripremljena.

Ako ste izloženi potencijalnom ubodu stršljana i ako ste alergični na ujed insekata potrebno je da kod sebe uvek imate ovu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj. Jako je važno da ovi medikamenti budu i deo vaše putne apoteke i da nigde ne krećete bez njih jer vam nekada život može zavisiti od toga.

Pre upotrebe ovih lekova svakako treba prethodno da se posavetujete sa lekarom.

Hitna pomoć, Stršljen

Foto: A. Nalbantjan, Foter/Flickr/me'nthedogs

Budući da ova injekcija može da spreči fatalne posledice pozvali smo nekoliko apoteka u Beogradu kako bismo proverili da li adrenalin ima da se kupi u slobodnoj prodaji.

Od nekoliko apoteka samo jedna je raspologala ovom injekcijom koja košta oko 200 dinara.

Špric

Foto: Pixabay/jochenpippir

U nekim apotekama su nam rekli da bi ovu injekciju mogli da poruče, ali kada se ujed stršljena desi svaka sekudna je bitna.

Najbolje da da adrenalin pripremite unapred i imate ga uvek u kući jer je kod osoba koje su alergične svaka sekudna bitna.

U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mesto uboda treba tretirati hladnim oblogama. U tu svrhu možete upotrebiti hladan predmat kao što je metalna kašika. Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se lekaru, posebno ako vas je već ujeo insekt u poslednjih nekoliko nedelja.

Video: Stršljen je ubio pacova brutalnim napadom za tačno 60 sekundi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA