Životi miliona dijabetičara će biti mnogo lakši: Kapsule koje će zameniti insulinske injekcije

Raniji pokušaji uzimanja insulina u obliku tableta su propali jer se rastvaraju u želudačnoj kiselini i prerano oslobađaju hormon

  • 5

Milioni pacijenata koji žive sa dijabetesom konačno bi mogli biti pošteđeni neprijatnih insulinskih injekcija.

Istraživači Tehnološkog instituta iz Masačusetsa stvorili su kapsulu insulina koja je dovoljno snažna da "preživi" želudačnu kiselinu.

Raniji pokušaji uzimanja insulina u obliku tableta su propali jer se rastvaraju u kiselini i prerano oslobađaju hormon.

dijabetes Foto: Pixabay.com

Međutim, naučnici su stvorili kapsulu od 3 cm koja je dovoljno čvrsta da podnese "neprijateljsko"okruženje, pokazala su ispitivanja na svinjama. Ova kapsula presvučena je zaštitnim slojem polimera koji može da "preživi" želudačnu kiselinu.

Kapsula prolazi "netaknuta" kroz probavni trakt, a insulin se oslobađa tek kada dođe do tankog creva, što je idealna tačka za apsorpciju leka zbog masivne površine organa i nedostatka receptora boli.

Zaštitni sloj je dizajniran da se rastvara u sredini čija je pH veća od 5,5 , a kapsula se potom "zelepi" za zid creva i ispušta lek direktno u krvotok, gde deluje kao i injekcija insulna - snižava šećer u krvi. Ceo ovaj proces traje nekoliko sati.

Pilula, Vitamini, pilule, lekovi, tablete, Tableta, Medicina, Riblje ulje, Omega-3, kapsula, Foto-ilustracija: Profimedia

Istraživački tim je izjavio da se nada da će ove kapsule u budućnosti biti od neizmerne pomoći osobama koje boluju od šećerne bolesti.

Brojne zdravstvene organizacije su pohvalile ovo istraživanje, nazivajući ga "uzbudljivim" i rekavši da bi "moglo biti od koristi milionima".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    8. oktobar 2019 | 12:27

    To je dobra vest da je npravljena kapsula insulina koja ce pomoci mnogim obolelim od dijabetesa, koji imaju tezak zivot jer moraju da vode racuna o svemu sta jedu i sta piju a isto tako moraju da se odricu od mnogo cega. Moja komsinica je dijabeticar i koristi suplemente, kurkumu i opc+c koji joj dosta pomazu za njenu bolest i mnogo bolje se oseca.

  • Ottó

    8. oktobar 2019 | 17:41

    Ovaj ili slican lek su pre par godina dali diabeticarima u Madjarskoj,igrom slucaja i moj brat je bio medju njima,i jako dobre rezultate je pokazao i na njemu i ostalima koji su bili u grupi

  • Kalimera

    8. oktobar 2019 | 15:34

    Naravno,prvo se jave oni koji sve znaju o problemu koji sami nemaju. Ali ima neko iz komsiluka. Ja dajem sebi insulin 28 godina. Nista nije ni tesko ni komplikivano. Bar sam sacuvala zeludac. A disciplina je kljucna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA