Zbog čega imate zatvor na putovanju i šta da radite da ga izbegnete?

Problemi sa konstipacijom i gasovima mogu da va upropaste odmor

  • 0

Da li ste primetili da vam se poremeti probava svaki put kada otputujete? Grčevi, bolovi u stomaku, nadimanje, zatvor, gasovi, samo se neki od simptoma sa kojima se susrećemo kad smo na putu. Da, to je manje glamurozna strana odlaska na put, ali i cena koju morate da platite ukoliko volite da putujete.

Zašto imamo zatvor svaki put kada putujemo?

Stručnjaci kažu da postoji niz faktora koji utiču na ovu pojavu.

- Reč je o poremećaju u uobičajenoj rutini na koju je naše telo naviklo - kaže dr Vilijam Čej, gastroenterolog - Najčešće zaboravljamo da uzmemo lekove za put, odnosno probiotike koji regulišu crevnu floru, a naša ishrana trpi promene. Na dan putovanja gotovo uvek jedemo brzu hranu, koja svakako nije dobra za optimalno funcionisanje creva.

Slepo crevo, Creva, Stomak Ilustracija: Profimedia

Veoma bitan faktor je i spavanje. Noć pred put i tokom puta obično spavamo manje ili uopšte ne spavamo, što remeti "normalno" funkcionisanje našeg tela i uzrokuje konstipaciju (zatvor). Takođe, bitan faktor je i odlazak u drugu "vremensku zonu". Sve to remeti uobičajenu rutinu u kupatilu.

- Iako spavanje nije nužno povezano sa metabolizmom, ipak je reč o promeni rutine. Činjenica je da ste navikli da ustajete u određeno vreme ujutro i potom idete u toalet, što se poremeti prilikom putovanja - kažu američki stručnjaci.

Takođe bitni faktori, ukoliko putujete avionom, jesu i nadmorska visina i unos tečnosti. Ukoliko se nalazite na visini od 10.000 kilometara, vaša potreba za tečnošću je veća nego kada ste "na zemlji". Ukoliko ne pijete dovoljno vode, dolazi do dehidratacije organizma, zbog čega se između ostalog javljaju zatvor i nadutost.

Ali, uzroci konstipacije na putovanju nisu samo fizičke prirode. Za mnoge ljude je putovanje avionom stresno, a stres pogoršava gastro-intestinalne tegobe. Zatvor je samo jedna od njih.

Kako izbeći konstipaciju?

Pored probiotika koji se najčešće preporučuju (mada po mišljanju američkih stručnjaka i nisu najefikasnije rešenje), treba uzimati dosta voća, ali i magnezijum koji deluje kao laksativ.

voda, rosa, hidratacija Foto: Promo

Kako većina voća može da izazove nadutost i gasove, lekari preporučuju jedno koje nema ovakav efekat. Reč je o kiviju.

Takođe, preporučuje se i pojačan unos vlakana i vode, koju treba piti od ranog jutra i to na dan putovanja.

- Bez obzira na to što će vas terati da idete u toalet, voda u kombinaciji sa hodanjem je najbolji način da pokrenete creva - kažu stučnjaci.

Kad je reč o namirnicama koje treba izbegavati, prva na listi je alkohol. Alkohol dehidrira organizam, što vodi u konstipaciju. Takođe, poželjno je izbegavati hranu koja izaziva gasove poput mleka, pšenice, belog i crnog luka, i to najmanje 12 sati pre leta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA