Ibuprofen nikako sa antidepresivima: 5 kombinacija lekova koje nikako ne smete da pijete zajedno

Pravila za uzimanje lekova umeju da izazovu pravu konfuziju

  • 2

Neki lekovi se piju na prazan stomak, dok se neki uzimaju isključivo sa hranom.

Da li ste znali da neko voće može da poništi dejstvo vašeg leka i da li znate koji lekovi ne bi trebalo da se uzimaju zajedno?

Farmaceut Filip Krili sa Univerziteta Kingston kaže da lekovi mogu da imaju interakciju, ne samo među sobom, nego i sa određenom hranom i pićem, kao i vitaminima i biljnim preparatima.

Postoji šest poznatih kombinacija koje uvek treba da izbegavate:

1. Statini i sok od grejpa

Statine će vam pripisati lekar ako imate problem sa holesterolom ili probleme sa srcem. Tada treba da izbegavate grejpfrut jer njegov sok može da uspori apsorpciju leka u telo i poveća njegovu prisutnost u krvi. Tada se povećavaju neželjeni efekti leka zbog kojeg možete da dobijete bolove u mišićima, oštećenje jetre, povećanje nivoa šećera u krvi i glavobolju.

2. Varfarin i zeleno lisnato povrće

Varfarin je antikoagulans. On deluje na jetru i umanjuje količinu ključnih proteina krvi koji omogućavaju formiranje ugrušaka krvi. Kada uzimate ove lekove treba da izbegavate vitamin K kojeg ima u izobilju u zelenom lisnatom povrću i koji umanjuje delovanje leka.

3. Antidepresivi i ibuprofen

Nisu svi antidepresivi isti ali oni s kojima morate da budete pažljivi su oni koji u sebi sadrže hormon sreće- serotonin.

Ukoliko ih uzimate u kombinaciji sa ibuprofenom u riziku ste od unutrašnjeg krvarenja, pojave stomačnih grčeva, umora i nesvestice.

Pilule, Lekovi, Medicina, Vitamini Foto: PIxabay.com

4. Metronidazol i alkohol

Mnogi farmaceuti će vam reći da izbegavate alkohol dok pijete neki antibiotik. Ukoliko ste imali problem sa infekcijom zuba stomatolog vam može pripisati baš metronidazol koji u kombinaciji sa alkoholom može da izazove jake mučnine i povraćanje.

5. Biljni preparati za pobošljšavanje raspoloženja i anti-bebi pilule

Usled delovanja nekih biljaka lekovi postaju manje efikasni, pa je pogrešno mišljenje da nešto što je biljnog porekla može da bude bezopasno.

U ovom slučaju može da poništoi dejstvo kontraceptivne pilule i lako može doći do neželjene trudnoće.

6. Kalcijum i drugi lekovi

Mnogi ljudi s godinama počinju da uzimaju dodatak kalcijuma zbog očuvanja zdravlja kostiju. I dok na jednoj strani kalcijum pomaže našem telu s druge strane može ozbiljno da ometa terapiju koju su vam pripisali lekari.

Određene antibiotike, lekove za štitnu žlezdu i lekove protiv malarije ne treba uzimati u kombinaciji sa kalcijumom.

Najbolje rešenje je da napravite pauzu od dva sata između uzimanja redovne terapije i suplementa kalcijuma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    9. oktobar 2019 | 12:29

    Ja sam veliki protivnik antibiotika, i antidepresiva. Da bi izbegla sve te probleme i nezeljene efekte, ja redovno koristim suplemente medicinske gljive a posebno reishi koje deluju antivirusno i antibakteriski tako pomazem sebi i jacam imunitet to moze pro100.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA