Sve o PITIRIJAZI: Za ovu bolest ne postoji lek, a manifestuje se užasnim krastama po celom telu

Uzrok ove bolesti koju zbog drastičnih promena na koži često mešaju sa psorijazom i sekundarnim stadijumom sifilisa, nije poznat

  • 1
Pityriasis rosea, Pitirijaza

Foto: Shutterstock

Pitirijaza, odnosno "pityriasis rosea" je oboljenje kože koje se javlja i kod dece i odraslih, najčešće u dobi između 10 i 35 godina. Lek za ovu bolest ne postoji, a budući da se najčešće povlači sama od sebe nakon osam nedelja, lečenje svodi na ublažavanje simptoma, među kojima može biti i svrab kože.

Kako nastaje?

 

Uzrok ovog kožnog oboljenja, koje zbog krasta i drastičnih promena na koži često mešaju sa psorijazom i sekundarnim stadijumom sifilisa, nije poznat. Neki lekari smatraju da je reč o virusnoj bolesti, mada ta teorija nije u potpunosti dokazana. Ipak, pouzdano se zna da pitirijazu ne uzrokuju bakterije, alge i gljivice. Budući da se sama od sebe povlači nakon dva meseca, pitirijaza se smatra bezazlenim oboljenjem.

Žena, devojka se češa češe, svrab, ujed komarca, virus zapadnog nila, komarac, insekt

Foto: Profimedia

Kako da znate da imate pitirijazu?

 

Vrlo je karakterističnog izgleda, obično počinje kao jedna velika kružna ili ovalna žućkasta fleka na grudima, stomaku ili leđima prečnika 10-ak santimetara, a koju lekari zovu "primarni medaljon". Prije nego što se pojavi početni osip, neke osobe imaju upalu grla ili groznicu.

"Medaljon" miruje na telu obolelog otprilike dve nedelje, nakon čega dolazi do erupcije ovih promena na koži a koje su manjeg prečnika, ružičaste boje i šire se do sredine tela. Oblikom najviše liče na opuštenu borovu granu, a na koži se pojavljuje i blago ljuspanje.

Promjene na koži se retko javljaju na dlanovima i tabanima, licu i koži glave, a ako se pojave, obavezno se treba javiti lekaru jer je vrlo moguće da se radi o nekom drugom oboljenju sa sličnim simptomima. Svrab se pojačava kada se oboleli nalazi u toplom, odnosno kada je telo zagrejano, kao što je slučaj kod vežbanja ili tuširanja toplom vodom.

Kako se izlečiti?

 

"Pityriasis rosea" najčešće se povlači sama od sebe u periodu od šest do osam nedelja.  U slučaju da do tada ne nestanu simptomi, određeni lekovi mogu da pomognu.

Antivirusni lekovi, kao što je aciklovir koji se koristi kod herpesa, mogu da smanje trajanje pitirijaze na jednu do dve nedelje. Kreme i masti na bazi kortikosteroida mogu da ublaže svrab i smanje crvenilo kože, kao i antihistaminici.

Pityriasis rosea, Pitirijaza

Foto: Shutterstock

Ublažavanju simptoma mogu da pomognu i neki prirodni lekovi, a ovo su najefikasniji.

* aloe vera - ima antimikrobno dejstvo koje pomaže dezinfekciji kože. Gel aloe vere treba da se nanosi najmanje tri puta dnevno kako bu iblažio svrab.

* kokosovo ulje - osip isušuje kožu, što pojačava svrab. Najbolji lek je kokosovo ulje koje hidrira kožu i otklanja prisustvo mikroorganizama. Preporučuje se da se nanosi nekoliko puta dnevno.

* ulje lavande - ublažava svrab i pomaže da kraste zecele.

* ulje šafranike - sadrži omega-3 masne kiseline koje hidrairaju kožu, a preporuka je da se nanosi tri puta dnevno

* ulje čajevca - jedno od najdelotvornijih eteričnih ulja koje smanjuje upale na koži i leči je.

* beli luk - najpoznatiji prirodni antibiotik omaže jačanju imuniteta, zbog čega će se vaše telo lakše izboriti s pitirijazom. Preporuka je žvakati ga sirovog.

Promene navika pomažu

 

Kod pitirijaze je najvažnije ne iritirati kožu, jer se u suprotnom može produžiti bolest i na nekoliko meseci. Pored upotrebe zvaničnih i prirodnih lekova, preporučuju se i neke promete u svakodnevnoj rutini, a koje mogu pogoršati stanje osipa:

- izbegavati znojenje,

- ne nositi vunu i materijale koji iritiraju kožu,

- izbegavati fizičku aktivnost (zbog znokjenja i zagrevanja tela),

- izbegavati kupanje u kadi,

- tuširati se kratko i to hladnijom vodom,

- izbegavati brisanje grubim peškirom

U fazi razvoja bolesti, ne preporučuje se kupanje i upotreba sapuna. Ukoliko se već javio svrab kože, koristiti talkove za bebe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drago

    10. oktobar 2019 | 15:07

    Laz,postoji lek u vidu gela zove se KARTALIN i mozete ga kupiti u ruskoj apoteci Kapilar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA