≫ 

Razmislite dobro pre nego što upalite mirišljavu sveću, može da uzrokuje teške bolesti, pa i kancer

Stručnjaci upozoravaju da mirišljave sveće mogu da nanesu veliku štetu vašem zdravlju

  • 0
Romantične sveće Foto: Shutterstock

Mirišljave sveće su jedno od najboljih sredstava za neutralisanje duvanskog dima u zatvorenim prostorijama, ali da li ste se zapitali koliko mirišljava isparenja škode vašem zdravlju?

Stručnjaci upozoravaju da mirišljave sveće mogu da nanesu veliku štetu vašem zdravlju. Dokazano je da para koju ispuštaju može da izazove astmu, pa čak i rak pluća.

Većina mirišljavih sveća napravljena je od parafinskog voska, koji se dobija iz nafte, uglja ili uljnog škriljca.

Studije su pokazale da dok gore,mogu da oslobode hemikalije koje izazivaju rak i koje mogu biti posebno štetne za osobe koje imaju problema sa respiratornim organima.

Naučnici sa Državnog univerziteta u Južnoj Karolini otkrili su da dugotrajna izloženost isparenjima parafinskog voska može da nanese ozbiljne štete po zdravlje.

Astma, devojka, gušenje, pumpica Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Za osobu koja godinama pali sveće svakog dana ili ih često koristi, udisanje ovih opasnih zagađivača koji "lebde" u vazduhu može da pojača rizik od kancera, uobičajenih alergija, pa čak i astme - izjavio je dr Ruhula Masudi sa Državnog univerziteta u Južnoj Karolini

Dr Endi Vitamor, internista iz Velikoj Britaniji, istakao je:

- Iako još uvek ne znamo tačno koje hemikalije ili mirisi mogu da budu okidač za astmu, naš savet je da ih ljudi izbegavaju ako primete da više kašlju ili imaju neke druge simptome kao što je otežano disanje u prisustvu mirišljavih sveća.

Teorija, da isparenja iz sveća mogu da iniciraju rak, naišla je na brojne kritike u Velikoj Brotaniji, a stručnjaci smatraju da ne postoji dovoljno naučnih dokaza koji bi podupreli ovu teoriju.

Rak pluća, upala pluća, Rebra, Sloljena rebra, Prelom rebra, Rendgen, kosti, kičma Foto-ilustracija: Profimedia

- Ne postoje direktni dokazi da svakodnevna upotreba sveća može uticati na rizik od razvoja raka. Daleko veći uticaj na pojavu ove bolesti ima duvanski dim. Određeni stil života, poput pušenja, alkohola, gojaznosti, nezdrave ishrane, neaktivnosti i preteranog izlaganja suncu, predstavljaju mnogo veći rizik od razvoja karcinoma - smatraju britanski stručnjaci.

Video: Izgleda kao magija, ali za ovo postoji savršeno objašnjenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA