≫ 

Da li znate da "lenčarenje" pomaže u snižavanju holesterola? Evo i kako

Od povišenog holesterola pati veliki broj Srba, a ova 4 proverena načina će vam pomoći da ga snizite

  • 0

Promenom ishrane i načina života tokom jedne godine za 10% povećavate svoje šanse za smanjenje holesterola i to bez uzimanja dodatnih lekova.

Dobra vest jeste što ćete ovako poboljšati funkcije mozga, jer niži holesterol sprečava stvaranje naslaga u sitnim krvnim sudovima koji neguju moždane ćelije i tako smanjuju rizik od demencije za 50 procenata!

Evo šta treba da radite da biste snizili holesterol...

Pijte čaj, pa onda pijte još malo

Bilo da volite crni, zeleni, ulong ili beli čaj, ispijanje šolje vašeg omiljenog pića uz svaki obrok moglo bi vam značajno smanjiti nivo holesterola u roku od tri nedelje. Čaj obiluje jedinjenjima (polifenolima) koji blokiraju apsorpciju masti u crevima, plus pojačavaju sposobnost jetre da kontroliše sopstvenu proizvodnju holesterola.

Čaj Foto: Pixabay

Jačajte noge

Ojačajte mišiće nogu tako što ćete svakodnevno posvetiti 8 minuta svog vremena vežbama za donji deo tela. Radite čučnjeve, penjite se uz stepenice... i za dva meseca biste mogli da smanjte nivo holesterola za 36%! Snažni, zdravi mišići nogu oslobađaju hormone koji teraju vaše telo da sagoreva višak holesterola i koristi ga kao gorivo.

Lenčarite

Istraživači sa Harvard univerziteta kažu da ako pola sata dnevno ne radite ama baš ništa, odnosno prepustite se lenčarenju, možete upola da smanjite rizik od pojave visokog holesterola, kao i da za 16% snizite nivo masnoća u krvi. Poenta je u stresu. Kad odmaramo, u našem telu se gotovo ne luči hormona stresa a koji utiče na kontrolu holesterola u jetri.

Lenjost, Uživanje, uživancija, kuliranje, letovanje, Odmor, Odmaranje, Sreća, Radost, Jezero, Šuma, Plavuša, Frizura, boja kose, Lepota, Ležaljka, Foto-ilustracija: Profimedia

Probajte bergamot

Bergamot je citrusna voćka koja je nastala ukrštanjem kruškolikog limuna i seviljske pomorandže. Studije sugerišu da ukoliko tokom mesec dana uzimate 1.000 mg ekstrakta ovog citrusa dnevno, možete drastično smanjiti do nivo holesterola. Uzrok za ovo leži u jedinjenjima koje poseduje bergamot, a koja blokiraju enzime jetre zadužene za proizvodnuu holesterola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA