≫ 

Svi znaju da kvržice ukazuju na rak dojke, a ovo je 7 manje poznatih signala za uzbunu

Veoma je važno na vreme postaviti dijagnozu, zbog čega lekari neprestano apeluju na žene da "opipaju" svoje dojke u potrazi za simptomima

  • 1

Od kancera dojke godišnju umiru milioni žena, a najčešći razlog je kasno ustanovljena dijagnoza. Smrtnost bi se vrlo lako mogla izbeći samo kada bi žene češće proveravale stanje svojih dojki.

Treba napomenuti i da, iako je kancer dojke prvenstveno bolest žena, oko 1% ove teške bolesti se javlja i kod muškaraca.

Budući da je ovaj kancer operabilan, veoma je važno na vreme postaviti dijagnozu, zbog čega lekari neprestano apeluju na žene da "opipaju" svoje dojke u potrazi za simptomima.

Kvrgave promene u dojci u vidu jasnog zadebljanja koje se nalazi u jednoj dojci, a u drugoj ne, može biti znak karcinoma. U ranim stadijumima ova kvržica se slobodno pomera ispod kože, a kad je reč o poodmaklom stadijumu - kvržica je obično prirasla za grudni koš.

Međutim, nije kvržica jedini simptom ove smrtonosne bolesti. Ovi su takođe signali za alarm...

Rak dojke

Foto: Breast Cancer Now/ printskrin

1. Oteklina i toplina

 

Kod upalnog raka dojke, posebno težeg i ređeg oblika kancera, dojka deluje inficirano. Vruća je, crvena i otečena. Često se unutar dojke ne napipava kvrga.

2. Crvenilo kože i bol

 

Ne morate da se opipate masu u dojci da biste značli da imate rak. Pažnju treba obratiti i na crvenilo kože, bol u samoj dojci, kao i u leđima i pazuhu.

3. Sekret

 

Ponekad prvi znak i alarm može da bude sekret koji curi iz dojke, pogotovo ako je boje ćilibara i pomalo krvav.

4. Promena na bradavicima

 

Ako vaše bradavice izgledaju čudno, ispucale su, promenjenog su oblika ili boje, odmah potražite pomoć lekara.  Promena izgleda bradavice takođe može da upućuje na rak, bilo da se radi o teksturi, boji ili obliku.

5. Čudan izgled kože

 

Najčešće je reč o uvučenoj koži iznad tumora koji se čak ne mora ni opipati.

6. Čvorići u pazuhu

 

Isto kao što se kvržice mogu pojaviti u dojci, čvorovi u pazuhu takpđe mogu biti simptom raka dojke.

7. Naglašena asimetrija dojki

 

Grudi jesu asimetrične, ali novonastala i vidljivo naglašena asimetrija dojki moguć je simptom raka i ne treba ga ignorisati.

Video: Pokretni mamograf obilazi seoske sredine u Vojvodini: Pregled je besplatan!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    17. oktobar 2019 | 11:25

    KONTROLISITE SE NA 6 MESECI I KONTROLISITE KRV NA PH VREDNOST -KISELOST KOJA AKO JE VELIKA JE SIGNAL DA VAM SA CELIJAMA NESTO NIJE U REDU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA