Lekari otkrivaju zašto je pred kolonoskopiju obavezan pregled anesteziologa

Anesteziolog ima jednako važnu ulogu kao i gastroenterolog

  • 19
Opasnosti opšte anestezije, anestezija Foto ilustracija: Telegraf/Profimedia

Sedamdesetčetvorogodišnja D. B. preminula je sinoć u privatnoj ordinaciji na Voždovcu tokom pregleda debelog creva, odnosno kolonoskopije. Žena je podvrgnuta opštoj anesteziji iz koje se, nažalost, nije probudila.

Prof. dr Milenko Uglješić, gastroenterolog iz bolnice BelMedic objašnjava da kolonoskopija obuhvata najobjektivniji pregled debelog creva. Da bi ova intervencija bila bezbolna pacijent se uvodi u kratkotrajnu anesteziju (analgosedaciju) o čemu u nastavku teksta govori dr Suzana Krstić, anesteziolog.

Kako izgleda kolonoskopija, koliko traje i da li nešto treba da se uradi pre samog pregleda?

- Kolonoskopija omogućava da se vide promene na zidu debelog creva. Uzimanjem uzoraka tkiva koji se analiziraju, možemo biti potpuno sigurni u dijagnozu bolesti debelog creva, a samim tim i u terapiju. Međutim, da bi se debelo crevo moglo pravilno pregledati, potrebno je da bude potpuno očišċeno primenom laksansa (sredstva za čišćenje creva), potrebno je obustaviti ishranu, određene lekove, uzimati tečnosti. U tom smislu pacijent dobija pisano Uputstvo za pripremu za kolonoskopiju u kome je ovo navedeno.

- Kolonoskopija se radi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji (analgosedaciji) što je za pacijenta najkonfornije i smanjuje neprijatnost tokom ovog pregleda, a može se raditi i bez anestezije. - ističe prof. dr Uglješić.

Koji su obavezni pregledi pre uvođenja u opštu anesteziju?

- Pacijentu se obavezno kontrolišu laboratorijske analize ( krvna slika, faktori zgrušavanja krvi, nivo Kalijuma u krvi), obavezan je EKG i pregled anesteziologa.

Stariji pacijenti kao i svi oni sa hroničnim bolestima srca , pluća, bubrega, šećernom bolesti... često zahtevaju dodatnu laboratorijsku, rentgensku , skenersku ili neku drugu dijagnostiku ili pregled odgovarajućeg specijaliste. Procenu potrebe za dodatnim analizama i pregledima prave anesteziolog ili gastroenterolog koji indikuje kolonoskopiju a njihova svrha je kako procena rizika tako i adekvatna priprema pacijenta za anesteziju i sam kolonoskopski pregled.

Koliko traje kolonoskopija?

- Kolonoskopija može trajati od 30 do 60 minuta a zavisno od dužine debelog creva, pripremljenosti creva za ovaj pregled i od nalaza na samom kolonoskopskom pregledu.

Da li je pregled rizičan i za koje kategorije pacijenata može biti rizičan?

- Kolonoskopija ima određene rizike zbog moguće pojave retkih komplikacija: povreda zida creva, perforacija, krvarenje, poremećaji rada srca i disanja, alergijska reakcija na anestetik ili lek iako je pacijent dao podatak da nema alergiju. Pacijent se o ovome obaveštava usmeno i u pisanoj formi što potvrđuje i potpisom na Obaveštenju i saglasnosti za kolonoskopiju.

- Zbog retkih ali mogućih komplikacija, kolonoskopija koja je istovremeno i zlatni standard za ranu dijagnostiku raka debelog creva se ne radi u domovima zdravlja, već u bolnicama gde postoji operaciona sala, jedinica intenzivne nege i odgovarajući specijalisti koji mogu zbrinuti eventualne komplikacije - zaključuje prof. dr Uglješić.

doktori Prof. dr Milenko Uglješić i dr Suzana Krstić

U kojim situacijama pacijent nikako ne smete da primi totalnu anesteziju?

- Postoje apsolutne kontraindikacije za primenu opšte anestezije, a to su samo 4 stanja - akutni infarkt srca, akutno popuštanje srca, teška aortna stenoza i teška mitralna stenoza. Postoje i relativne kontraindikacije, sveži infarkt srca u poslednja tri meseca... Kada su tako teška stanja, pacijenti za njih znaju i od ranije, pa ne može biti iznenađenje za lekara. Zato se radi taj anesteziološki pregled pre same intervencije jer ne možete uspavati pacijenta da ga niste pogledali. A onda recimo kad stavite slušalice, vi čujete da neko na srcu ima tešku mitralnu ili aortnu stenozu, pa da to neko i pre vas nije video onda apsolutno morate da indikujete ultrazvuk srca. - kaže za "Telegraf" dr Suzana Krstić, anesteziolog iz BelMedica.

Koje su moguće komplikacije nakon buđenja iz opšte anestezije?

- Ljudi su u principu pospani kad se probude, ali mogu biti malo malaksali i fan uobičajene forme. Međutim, vi sve to možete da sprečite tako što ćete dati lekove koji su protiv mučnine izazvane anesteticima, blokator za želudac da ih ne boli.

Dakle, postoje lekovi koje mi dajemo pri uvodu u anesteziju da slučajno ne bi došlo do neželjenih dejstava. Velika većina neće osetiti nus-pojave.

Da li je moguće da se potpuno zdrav čovek ne probudi iz anestezije?

- U svojoj karijeri za takav slučaj nisam čula a da je razlog anesteziološki. Možda ima u literaturi negde opisano, ali meni se u mojoj praksi, niti u okolini nije desilo.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šiki

    16. oktobar 2019 | 21:27

    Da li je moguće da u 21. veku, kad se rade transplantacije srca, pluća, kože, kad se zašivaju otkinute ruke i noge, kad postoje najmodernije magnetne rezonance da se i dalje prostata i debelo crevo pregleda guranjem prsta i sajle sa kamerom u ...?

  • hm

    16. oktobar 2019 | 19:35

    zivim u inostranstvu, na zapadu. pre tog pregleda vas ovde ne pregleda anesteziolog, ali ili je anesteziolog prisutan na pregledu i daje propofol, ili ako je samo lekar prisutan daje dormikum.

  • Dend

    16. oktobar 2019 | 23:37

    Mnogi mogu da završe, sa visokim ocenama, medicinski fakultet ali ne mogu i nikad neće biti doktori ?Biti doktor to je nešto što čovk ima ili nema u svom biću ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA