≫ 

Širok spektar medicinskih pregleda u ORL ordinacijama

Jesen je vreme kada se povećava učestalost javljanja prehlada i respiratornih infekcija kod svih starosnih grupa

  • 0

Završetak godišnjih odmora, polazak dece u školu i vraćanje u kolektiv, kao i hladnije vreme pogoduju bržem i lakšem širenju virusnih i bakterijskih infekcija u populaciji.

Kada naglo zahladni dešava se da prehlada bude okidač za razvoj oboljenja sa čijim uzročnicima – virusima i bakterijama je organizam već došao u kontakt. Simptomi putem kojih se manifestuju respiratorne infekcije svima su nam dobro poznati. Tu najčešće spadaju: povišena telesna temperatura, suv ili produktivni kašalj, kijanje, zapušen nos, glavobolja, osetljivost na svetlost, umor i malaksalost. Neke virusne infekcije mogu izazvati dijareju i povraćanje kao dodatne simptome.

Kako najbrže doći do leka i osećati se bolje

 

Najvažnije je da se nikad ne lečimo na svoju ruku, a naročito da sami sebi ne biramo lekove. Neophodno je što pre otići na lekarski pregled. Kako biste proceduru maksimalno skratili najbolje je da se obratite lekaru specijalisti – otorinolaringologu. Privatne orl ordinacije nude preglede lekara specijalista koji rade sa svim starosnim grupama, od najmlađih do najstarijih. Ovo je veoma važno, naročito za roditelje dece, kako bi izbegli čekanje, zakazivanje i gužve u državnim zdravstvenim ustanova i što pre pomogli svom detetu. Za odrasle je takođe veoma važno da uočene simptome ne zanemaruju i da što pre zakažu lekarski pregled kako bi se pristupili lečenju i kako bi se što pre zdravi vratili svakodnevnom životu i poslovnim obavezama. U privatnim ORL ordinacijama pregledi se zakazuju, ali pošto je radno vreme duže nego u državnim ustanovama i nema nepotrebne birokratije, sigurno nećete dugo čekati. Kada dođete u ordinaciju, dočekaće Vas ljubazno osoblje koje će Vas odmah uputiti na lekarski pregled kod specijaliste. Nakon obavljenog pregleda, lekar će Vam prepisati terapiju i eventualno Vas uputiti da uradite dodatne laboratorijske analize, kako bi se dijagnoza potvrdila. Odlaskom u privatnu ORL ordinaciju, štedite vreme jer nema dugotrajnog čekanja, gužvi u čekaonicama i preskače se korak prethodnog odlaska kod izabranog lekara opšte prakse kako bi se dobio uput. Cene pregleda su prilagođene našem tržištu, te se isplati da kada Vi ili Vaše dete imate simptome prehlade i gripa lečenje sprovodite u privatnoj ustanovi. Kako biste najlakše došl do ORL specijalista sa preporukom, spisak sa detaljnim prezentacijama privatnih ORL ordinacija nalazi se na sajtu Portal Srbija gde su ujedno i cenovnici medicinskih usluga.

ORL ordinacije i lečenje dece

 

Veoma čest razlog zašto se, pre svega, najmlađi pacijenti dovode kod specijaliste otorinolaringologije su upale spoljnog ili srednjeg ušnog kanala. Kod dece se infekcije gornjih respiratornih puteva često prenose i na uho i manifestuju kao bolna upala. Deci, naročito mlađoj, ovo je veoma neprijatno i bolno. Važno je da se što pre primeni adekvatna terapija kako bi se nelagodnost što pre uklonila. U privatnim orl ordinacijama misli se o svakom detalju. Iako to nisu pedijatrijske ordinacije, one su prilagođene deci, koji su njihovi česti posetioci. Najvažnije je da deca nemaju strah od odlaska na pregled, a za to su najviše zaslužni roditelji koji ni u kom slučaju ne bi smeli da ikada plaše decu odlaskom kod doktora ili injekcijama. Jer, neminovno je da će taj trenutak nekad doći i važno je da dete unapred nema razvijenu fobiju. U privatnim ordinacijama sačekaće ih lekari koji znaju kako da im pristupe, a tu je i pregršt igračaka koje se daju deci da se igraju, kako bi im pažnja bila skrenuta i kako bi se opustila. Pregled ORL specijaliste nije neprijatan i podrazumeva pregled grla, ušnih kanala i nosa. Dodatne dijagnostičke metode koje lekar može primeniti su timpanometrija i audiometrija.

Medicinske usluge u ORL ordinacijama

 

Orl ordinacije nisu tu za nas samo kada su u pitanju akutne sezonske infekcije, već i kada imamo tegobe koje se mogu povezati sa širokim spektrom oboljenja. Utvrđivanje uzroka vrtoglavice, hirurške intervencije upalnih stanja i tumornih promena, uklanjanje stranih tela iz uva, ispiranje uva…  deo su medicinskih usluga koje su u ponudi. Lečenje oboljenja usne duplje, grla i vrata kao i kompletna mikrobiološka dijagnostika podrazumevaju se kao deo ponude. Neke ordinacije nude i alergološke probe, tj. testove na standardne i nutritivne alergene.

Važno upozorenje

 

Za kraj jedno upozorenje svim pacijentima koji su sami svoji lekari. Samoinicijativna upotreba lekova, a ovde pre svega mislimo na antibiotike, kao i njihova nepravilna upotreba veoma je štetna po sveopštu populaciju, a i šire. Naime, bez obzira što se antibiotici u apotekama izdaju isključivo uz lekarski recept, pacijenti nalaze razne načine da do njih dođu. Bol u grlu, kašalj i temperatura ne znači automatski da treba da pijete antibiotike. Oni ne deluju na viruse, a lekar je taj ko utvrđuje dijagnozu, a ne sami pacijenti. Rezultat primene antibiotika kad to nije potrebno, kao i prerano prekidanje terapije dovode do toga da je bakterije postaju rezistentne tj. otporne na sve više vrsta antibiotika. Na kraju će postojati bakterije koje nećemo imati čime da uništimo. Ovo je ozbiljan globalni problem koga svi treba da budemo svesni. Strogo se pridržavajte svih saveta i uputstava orl specijaliste u vezi sa prepisanom terapijom i načinom lečenja.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA