Kombinacija brze hrane sa grickalicama je najnoviji bizarni trend - a evo zašto je ubitačna

Bilo koji nutricionista na svetu ili dijetolog će vam reći da su pojedinačno brza hrana i grickalice neprijatelji broj jedan vitkog stasa i sveukupnog zdravlja, a da je njihova kombinacija ubitačna

  • 0
Doritos Locos Taco Foto: Guliver/Joshua Blanchard/Getty Images for Taco Bell

Počevši od pre nekoliko nedelja, ljubitelji brze hrane u Velikoj Britaniji su dobili novi omiljeni specijalitet - umesto u tortilji, meksički tako od sada se prodaje upakovan u tortilja čipsu. U Americi je još 2012. godine započela ova modifikacija brze hrane, a dosadašnji rezultati pokazaju da posluju s velikim uspehom - drugim rečima kombinacija brze hrane i grickalica se prodaje kao alva.

I dok su britanski obožavaoci čipsa i meksičke hrane prezadovoljni ovim kalorijskim hibridima, postavlja se pitanje koliko štete nanosimo svom zdravlju. Ono što proizvođači "zaboravljaju" da napomenu, jeste da je ova hrana prepuna štetnih, zasićenih masnoća koje štete srcu, krvnim sudovima itd.

Bilo koji nutricionista na svetu ili dijetolog će vam reći da su pojedinačno brza hrana i grickalice neprijatelji broj jedan vitkog stasa i sveukupnog zdravlja, a da je njihova kombinacija ubitačna.

Hrana, Dijeta, Restoran, Brza hrana, Hamburger Foto: Pixabay.com

Za ovu pojavu mnogi krive američku kulturu i odnos prema brzoj hrani. Mada su ovi nezdravi hibridi hrane najviše proizvode u SAD, stručnjaci oklevaju da ih okrive za ovu pošast.

- Trudimo se da ne generalizujemo situaciju. S obzirom na to da se brza hrana i grickalice mogu naći u svim delovima sveta, ne bi bilo fer reći da je ovaj novi gastro trend isključivo američki - kaže kaže Ešli Rouz Jang, istoričarka hrane iz Nacionalnog muzeja američke istorije Smitsnijan Instituta u Vašingtonu i dodaje da je razlog zbog kojeg je ova nova hrana postigla tako veliki uspeh u svetu leži u tome što predstavlja spoj dva bitna faktora - poznatog i ukusnog. Ljudi će se uvek pre odlučiti za "poznate ukuse", nego za novitete.

Ono što pak brine medicinske stručnjake, jeste efekat ove hrane po zdravlje stanovništva, pogotovo kad se uzne u obzir porast gojaznosti na svetskom nivou.

Oni, takođe ističu kako se proizvođači ove hrane lukavo koriste društvenim mrežama ne bi li privukli kupce, mlade osobe koji su jedni od najvećih potrošača brze hrane u SAD i Velikoj Britaniji.

Hibride brze hrane i grickalica upoređuju sa trendom "vapinga", odnosno pušenja elektronskih cigareta i masovnom konzumacijom energetskih napicitaka, a koji takođe ciljaju sličnu demografiju, posebno muškarce u dobi od 13 do 24 godine.

tinejdžeri Foto: Pixabay.com

- Mladim osobama zdravlje uglavnom nije glavna briga. Njima je važno da budu "cool", da njihovi vršnjaci misle da su odvažni i uzbudljivi. Na društvenim mrežama objavljuju šta su jeli, pili i tako šire ideju da je njihov izbor nešto super i "cool". I kad jednom nešto postane viralno, dobijamo jedan od najefikasnijih i najjeftinijih marketinga.

Ova nova, pomalo "agresivna" kombinacija brze hrane i grickalica ima daleko više sira, mesa, priloga, soseva i sl, dodataka koji pojačavaju ukus.

Problem je što ove nove trendove prihvataju i drugi proizvođači hrane, jer nemaju izbora ako žele da se izbore za svoje mesto na tržištu. A kako će to uticati na zdravlje stanovništva, prvensteno omladine, pokazaće se u godinama koje slede...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA