Hajde, iskreno: Da li operete nov komad odeće kad ga kupite?

Veštačke boje se ne nalaze samo u hrani već i na odeći, a ako je ne operete pre nošenja hemikalije iz boja mogu izazvati infekciju ili iritaciju kože.

  • 12

Nakon kupovine novog komada odeće mnogi žele istog trena da ga obuku. Ipak, možda bi trebalo da prestanete s tom praksom koja može biti i opasna.

Iako je komad odeće tek kupljen, to ne znači da je čist, a pitanje je koliko je stajao u skladištu i na koji način je došao do prodavnice.

Brojna sprovedena istraživanja pokazala su da se na odeći neretko mogu naći gljivice, pa čak i fekalije.

Filip Tjerno, vođa katedre za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku smatra da je pranje odeće pre prvog nođenja neophodno iz dva razloga.

Prvi je taj što su u lancima visoke mode, baš kao i u onim manjeg kvaliteta testiranjem pronađene gljivice, a najviše na donjem vešu.

odeća, orman, garderoba Foto: Pixabay.com

Drugi razlog su hemikalije na odeći.

Naime, veštačke boje se ne nalaze samo u hrani već i na odeći, a ako je ne operete pre nošenja hemikalije iz boja mogu izazvati infekciju i iritaciju na koži.

Ako uz to imate i osetljivu kožu, boja može podstaći i neprijatan osip.

Takođe, gotovo svi proizvođači odeću izlažu formaldehidu koji je čuva od gužvanja pri transportu i od razvoja plesni, a on sadrži otrovne sastojke i služi za izradu sintetičkih vlakana za peškire i posteljinu.

Često je korišćen i nonylphenol ehtoxylate, čija je upotreba ograničena u mnogim zemljama EU. Međutim, ograničenje ne postoji u zemljama proizvodnje, odnosno u jugoistočnoj Aziji.

Iz svih pomenutih razloga je jako važno da novokupljenu odeću prvo operete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA