≫ 

"Stavi kapu, prehladićeš se na ovoj hladnoći": Evo da li su mame i bake bile u pravu

Da li su mame i bake bile u pravu?

  • 0

Vekovima unazad roditelji upozoravaju decu koja hrle da izađu napolje na ledeno vreme vreme bez šala, u tankoj jakni ili čak vlažne kose, kako se ne bi razboleli.

Da li je samo reč o "bapskim" pričama ili se zaista možemo razboleti ako smo izloženi niskim temperaturama, čak i na samo nekoliko minuta?

Evo šta kaže nauka. Dugotrajno izlaganje hladnoći, najčešće u loše zagrejanim domovima, svake zime "ubije" - oko 40.000 ljudi u Velikoj Britaniji. Mnogi umiru od srčanih udara ili šloga, izazvanih dugotrajnim izlaganjem niskim sobnim temperaturama (18 stepeni ili nižim), zbog čega se krvni sudovi skupljaju, jer telo pokušava da očuva svoju osnovnu temperaturu od oko 36 stepeni do 37 stepeni.

Oči, oko, Vid, Kapa, zima, Šal, Lepota, Hladnoća, Obrve, Nega lica, Depresija, Usamljenost, Tuga Foto-ilustracija: Foter/^@^ina (Irina Patrascu)

To znači da srce mora snažnije da pumpa krv kako bi ona cirkulisala kroz sužene krvne sudove, usled čega dolazi do povišenja krvnog pritiska čime se se uvećava rizik od smrti kod osoba sa postojećim srčanim problemima.

Ali ono što nije do kraja objšanjeno jeste da li "istrčavanje" bez kaputa ili s vlažnom kosom kad je napolju minus, može da predstavlja rizik po zdrave ljude.

Studija na Jejlu otkrila je da se rinovirusi koji izazivaju prehladu, reprodukuju mnogo efikasnije kada se temperatura u nosnoj šupljini naglo spusti (u ovom slučaju do otprilike 33 stepena u odnosu na uobičajenu telesnu temperaturu od 37 stepeni).

Ovaj pad temperature dešava se u ekstremitetima kao što je nos, a najčešće zbog naglog prelaza iz tople prostorije na spoljašnju hladnoću.

Hladne noge, zima, losa cirkulacija, problemi sa cirkulacijom, patofne, vunene carape Foto: Shutterstock

Studija iz 2015. o miševima otkrila je da virusi cvetaju na nižim temperaturama, delimično i zato što je imunološki sistem tela manje u stanju da proizvede proteine potrebne za uništavanje invazivnih organizama kada su uslovi hladniji.

- Što je temperatura niža, to naš imunitet ima smanjenu sposobnost da se izbori sa virusima. - kažu istraživači.

Drugim rečima, sveti naših majki i baka da se zamotamo od glave do pete u toplo kako bismo sprečili da se prehladimo, imaju naučnu potvrdu.

Video: Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA