≫ 

Muškarac proizvodi pivo u svom stomaku i neprestano ima nedozvoljenu količinu alkohola u krvi

Ovo stanje je toliko retko da je u poslednjih 30 godina zabeleženo samo pet slučajeva

  • 2
Muškarac proizvodi pivo u svom stomaku Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Policija se našla u čudu kada je zaustavila muškarca zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a koji je kategorički  tvrdio da nije "liznuo ni kap". I mada je aparat za merenje nivoa alkohola pokazao je da je pet puta prekoračio ograničenje, 46-godišnjak je ostao pri svom stavu.

Kako mu nije verovala ni porodica, podvrgao se testiranju da bi se ispostavilo da se radi o retkom medicinskom fenomenu. Njegovo telo je samo poizvodilo alkohol, a ovaj sindrom zove se "auto-pivara".

Naime, u njegovim fekalijama je otkriveno prisustvo visokog nivoa kvasne glivice po imenu "Saccharomices cerevisiae". Ova vrsta gljivice poznata je i pod nazivom "pivski kvas", jer je proizvođači piva koriste za pretvaranje ugljenih-hidrata iz žitarica u alkohol, odnosno pivo.

Zanatsko pivo, kraft Foto: Shutterstock

Dalji testovi su pokazali da se ovaj proces fermentacije odvija u njegovim crevima. Svaki put kada je konzumirao hranu punu ugljenih- hidrata, nivo alkohola u krvi mu je porastao, ponekad i do čak 400 miligrama na 100 mililitara.

U njegovom slučaju, lekari su ustanovili da je redak poremećaj inicirala vrsta antibiotika koji su mu propisani 2011. godine zbog povrede palca.

Sindrom "auto-pivare" čini da se oboleli osećaju pijano i nesposobno za obavljanje jednostavnih zadataka. Ovo stanje je toliko retko da je u poslednjih 30 godina zabeleženo samo pet slučajeva.

Za ovaj sindrom ne postoji zvaničan lek, a lekari savetuju uzdržavanje od šećera i ugljenih-hidrata.

Video: Ukoliko volite sebe nemojte tražiti usluge ovog konobara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA