Ako vaše dete pokazuje da ga boli stomak u predelu pupka, odmah ga vodite kod lekara

Bolovi koji traju duže od jednog dana su znak da se hitno morate javiti lekaru

  • 12
Dete boli stomak, upozorenje, bol u stomaku, upala slepog creva, slepo crevo

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Roditelje i komšije u Sonti, kod Apatina, iznenadila je nagla smrt jednoipogodišnjeg dečaka Stevana N. koji je u subotu preminuo u svojoj kući. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, nalazi obdukcije pokazuju da je dečak umro prirodnom smrću, usled zapaljenja trbušne maramice i slepog creva.

Iako je upala slepog creva kod dece mlađe od dve godine jako retka, uočavanje simptoma može biti teško zbog nesposobnosti deteta da komunicira.

Međutim, kada dete pokazuje da ga boli stomak u predelu pupka, to lako može biti signal akutne upale slepog creva.

Iako upala slepog creva najviše pogađa tinejdžere i one u dvadesetim godinama, može se javiti kod dece.

Ako se bolovi vašeg deteta pogoršavaju kretanjem, dubokim udisajima, kašljem ili kijanjem, odmah ga morate odvesti kod lekara kako ne bi došlo do pucanja slepog creva i sepse.

I dok su simptomi upale slepog creva kod odraslih gubitak apetita, mučnina, povraćanje, blaga temperatura, znojenje, opstipacija ili dijareja, kod dece se ovi simptomi razlikuju.

Deca starija od 5 godina

 

Većina dece će dobiti temperaturu i manje poznatiji simptom oštrog bola koji se javlja nakon to otpustite pritisak sa donje abdominalne reagije.

Deca takođe mogu imati povišen nivo belih krvnih zrnaca, što je znak infekcije.

Neka deca sa upalom slepog creva imaju i druge karakteristične simptome uključujući mučninu, povraćanje i nedostatak apetita.

Deca mlađa od 5 godina

 

Akutna upala slepog creva može da izazove različite kombinacije simptoma kod vrlo male dece. Deca između 2 i 5 godina najčešće imaju bolove u stomaku i povraćanje, a česte su groznice i gubitak apetita.

Novorođena deca mlađa od 2 godine prve simptome pokazuju povraćanjem, natečenim trbuhom, groznicom, ali i dijarejom.

Ako vaše dete pokaže bilo koji od ovih simptoma, koji istina može biti i znak nekog drugog stanja, nemojte ništa pretpostavljati već ga odmah odvedite kod lekara na hitan pregled.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trv

    22. oktobar 2019 | 19:09

    Sve je dobro napisano s razlikom sto dete nemojte voditi u dom zdravlja vec direktno u bolnicu,gde odmah trazite hitno leukocite i detetu ste pomogli stoprocentno.U domu zdravlja vas prvo napadnu jer niste dosli kod ordinirajuceg lekara a niste ni zakazani naravno i odmah vas vrate da se zakazete i posalju nazad kuci.Naravno roditelj mora par dana unapred da zna kad ce dete dobiti bolove da bi ispostovao proceduru.Ovo zadnje je naravno ironicno.

  • E moj ti

    22. oktobar 2019 | 19:37

    Ljudi,zna li iko sta se sa mnom desava,prvo mi pocne bol u donjem dijelu ledja,onda predje u donji dio stomaka,i onda me pocnu boliti prepone,a po nekada i testisi.Nemam proliv,isao sam vaditi nalaze krvi i urina,i sve je u najboljem redu,je li iko imao ovakvih problema?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA