≫ 

Ozbiljan poremećaj koji "napada" uglavnom žene ovih dana: Kako se suprotstaviti sezonskoj depresiji?

Ovo je period godine kada je raspoloženje među ljudima najgore

  • 0

Kako tvrde stručnjaci, u pitanju je vrsta afektivnog poremećaja. Kod osoba koje pate od sezonskih depresija u mozgu dolazi do pada nivoa serotonina, hormona sreće. Do takvih situacija dolazi i kada smo preumorni ili pod stresom.

Za depresiju je karakteristično iskrivljeno mišljenje o sebi i drugim ljudima. Sebe najčešće u tom stanju vidimo kao bespomoćne, manje vredne, nesigurne, i sa manjkom samopouzdanja. Svet doživljavamo kao strašno mesto u kome nas vrebaju samo neprilike.

Miholjsko leto, ali i pomeranje sata koje se dešava u nedelju u tri ujutru svakako su faktori koji utiču na pojavu sezonske depresije.

- Ispoljava se u vidu pada raspoloženje, ali ako je to neki duži period i primetite manjak psihičke, pa kasnije i fizičke energije morate odmah potražiti pomoć. Nemanje volje i neviđenje cilja ispred sebe su svakako osnovni simptomi. Zdrava osoba se svakog dana raduje što je živa jer bi život sam po sebi trebalo da bude lep ako ga živite ovde i sada. Depresivne osobe žive u prošlosti, anksiozne u budućnosti, a zdrave su u sadašnjosti. - kaže psiholog Viktorija Mužina.

Ono što je zanimljivo jeste da su žene sklonije sezonskoj, ali i depresiji uopšte.

- Verovatno zato što su žene po samoj prirodi sklonije analiziranju, muškarci su praktičniji. Kažu da će depresija biti jedna od prvih bolesti u svetu, a to će onda voditi i do većeg broja samoubistava, povećanja broja somatskih bolesti, itd. Zato je edukacija najvažnija. Nije sramota potražiti pomoć.

Kako pobediti sezonsku depresiju?

 

Kako pokazuju istraživanja, kada raspoloženje polako počinje da bude tmurno, svetlost je od velike pomoći. Pod uticajem svetlosti organizam proizvodi hormon sreće endorfin, koji dovodi do poboljšanja raspoloženja.

Zbog toga je važno svakog dana 20 minuta između 11 i 15 časova izaći napolje i razmišljati o lepim stvarima. I kada su jesenji dani oblačni, sunčeva svetlost u prirodi je pravi lek za dobro raspoloženje.

Ne morate da se bavite vrhunskim sportskim aktivnostima - kretanje je pravi lek za jesenju neveselost, pa su idealne duge jesenje šetnje.

Video: Posle ovog videa svi idemo u šetnju bar pola sata

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA