≫ 

Imala je jake menstrualne bolove, pa je pila kontraceptivne pilule. Lekari su otkrili veliki tumor

Kad je imala 15 godina, pilule su joj prepisali lekari s ciljem da joj ublaže menstrualni bol

  • 3

Taša Lak, pekarka od 25 godina, tvrdi da zamalo nije ostala neplodna nakon što joj je kontraceptivna pilula stvorila tumor na jetri.

Kad je imala 15 godina, pilule su joj prepisali lekari s ciljem da joj ublaži menstrualni bol.

Uzimala ih je tri sedmice mesečno, sa sedam dana pauze između, na savet lekara. Međutim, kad je 2014. godine na internetu pročitala da može da ih pije celih mesec dana, promenila je svoju naviku.

Četiri godine kasnije, u novembru 2018. godine, Taša je počela da se oseća iscrpljeno, pa joj je lekar predložio da pregleda krv.

Rezultati su pokazali da je joj jetra nije radila na uobičajeni način, pa joj je lekar predložio da ode na ultrazvuk i skener.

Snimci su pokazali da ima benigni tumor od 15 centimetara unutar jetre. 

kontraceptivne pilule, kontracepcija Foto: Pixabay.com

U januaru 2019. godine, Taša je prestala da pije kontraceptivne pilule, a tumor je poče da se smanjuje.

Otišla je na petosatnu operaciju kako bi uklonila masu i pola organa.

Doktori su napomenuli - da je tumor ostao neprimećen i da nije odstranjen, Taša bi se mučila u trudnoći. Beba koja bi rasla u njenom stomaku bi pritiskala tumor koji bi u jednom trenutku pukao i krvlju preplavio Tašin organizam.

Zdravstveni sistem NHS je pretpostavio da je u pitanju povezanost kontraceptivne pilule i rizika stvaranja tumora u jetri.

Kontraceptivna pilula sadrži hormon estrogen za koji se veruje da stimuliše rast kancerogenih ćelija, obično u dojki ili grliću materice. 

Ultrazvuk-1 Foto-ilustracija: sxc.hu/jeinny

Međutim, za većinu žena, kontraceptivne pilule su bezbedne i uzrokuju mali stepen verovatnoće za ozbiljne komplikacije.

- Kontraceptivne pilule su mi bile prepisane kako bi mi olakšale jake menstrualne bolove još kad sam imala 15 godina. Budući da su mi pomogle, nastavila sam da ih pijem narednih 10 godina. Kad sam saznala za tumor, otišla sam na operaciju da mi ga uklone, ali i polovinu moje jetre - kaže Taša Lak.

Budući da su obavili nove testove, doktori koji su se plašili da će Taša ostati neplodna, sad veruju da će Taša, ako bude pokušavala, ostati trudna već sledeće godine. Ranije ne može sve dok ožiljak ne zaraste.

- Otići ću na još jedan skener koji bi utvrdio da je tumor u potpunosti nestao, a dotad mi je bitno da prenosim svoju priču jer mnogo žena ne zna za velike opasnosti koje kontraceptivne pilule mogu proizvesti - smatra Taša.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oće to

    26. oktobar 2019 | 13:08

    Slučaj 1 u milion i pravac u novine. Ogromna većina žena ih koristi bez problema. Ovu poterao maler samo... Šta ćeš....

  • Ana

    26. oktobar 2019 | 13:04

    Pa zasto ih je pila celih mesec dana a ne 3 sedmice kako su joj rekli lekari???Sama je kriva.Pilule su bezbedne ako se piju kako je propisano.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA