≫ 

Dr Nestorović objasnio kako da razlikujete viruse od bakterija: Boja sekreta iz nosa nije pokazatelj

Sezona prehlada i gripa je u jeku, a večito pitanje koje nam se nameće jeste da li je prehlada prouzrokovana virusom ili bakterijom?

  • 12
Branimir Nestorovic, bolesno dete Foto: Youtube/Jutarnji Program TV HAPPY, Shutterstock

Sezona prehlada je u toku i gotovo da nema osobe koja se nije razbolela tokom toplog vremena koje je iza nas, ali s dolaskom hladnijih dana očekuju nas virusi i bakterije koje pogađaju najmlađe i hronične bolesnike.

Najčešći uzroci bolova u grlu su sezonske alergije i prehlade, a ponekad je krivac za grlobolju bakterija streptokok, infekcija koja može da bude opasna ako se ne leči.

Bris grla i nosa je način da se utvrdi da li je uzrok prehlade bakterija, ali postoje i neki očigledni znakovi koji mogu da vam pokažu da li ste samo prehlađeni (virus) ili bi trebalo da odete kod lekara kako biste dobili antibiotik.

Sve počinje kijanjem, kašljucanjem, curenjem nosa i temperaturom, ali da li je u pitanju samo viroza koju treba da odležimo nekoliko dana kako bi nam bilo bolje ili je u pitanju bakterijska infekcija koja zahteva lečenje antibiotikom?

Ovim povodom razgovarali smo sa pulmologom i alergologom doktorom Branimirom Nestorovićem koji je za Telegraf.rs objasnio kako da razlikujemo bakterijsku od virusne upale.

Bakterija, bakterije, organizam, mikroskop, organizmi, mikroorganizam Foto: Flickr/Alberto

- Bakterijske infekcije obično dolaze sa višom temperaturom, kod virusa je obično temperatura 38 - 38 i nešto. Bakterijske infekcije karakterišu temperature koje idu do 39, 40. Naravno ima izuzetaka jer i virusi nekada mogu da daju visoku temperaturu, ali po pravilu bakterije daju više temperature.

-Virusi daju neke opšte tegobe, malaksali ste i sve vas boli, dok bakterije obično imaju neko žarište kao što je gnojna angina, uvećane žlezde na vratu ili se čuje nešto na plućima, karakterističan kašalj ili otežano disanje. Ko je iskusan lekar može da prepozna da li je u pitanju bakterijska ili virusna infekcija, kaže dr Nestorović.

Visoka, Povišena, Temperatura, Toplomer, Grip, prehlada, Dete, Deca, Bolesno dete, Groznica Foto-ilustracija: Profimedia

Jednostavnim brisevima grla ili nosa možemo da utvrdimo postojanje bakterija i na osnovu toga dobijemo odgovarajući antibiotik, ali kako da znamo da je upala pluća uzrokovana virusom ili bakterijom?

- Virusne upale pluća nemaju neke naročite tegobe, to je više kašalj koji prati sekret, a bakterijsko zapaljenje pluća je ozbiljna bolest koju karakteriše teško disanje i visoka temperatura. Virusna upala pluća deluje više kao prehlada i dosta je blaža, za razliku od bakterijske koja je, ponavljam, ozbiljno stanje, ističe dr Branimir Nestorović.

Toplomer, Prehlada, Grip, Bolest Foto: Pixabay.com

Mnogi tvrde da je kada su viroze u pitanju sadržaj iz nosa obično providan ili beličast i mahom tečan, a ako sekret menja boju od žućkaste ka zelenkastoj to najverovatnije predstavlja bakterijsku infekciju. Doktor Nestorović objašnjava da li je ova tvrdnja tačna:

- To je jedna velika zabluda. Šta god da je uzrok bolesti, drugi, treći dan sekret iz nosa pozeleni. To su zapravo leukociti koji umiru i oslobađaju svoj pigment koji daje zelenu boju sadržaju iz nosa. I kod virusnih infekcija vi imate leukocite, tako da ovakvo razlikovanje virusne od bakterijske infekcije nije relevantno.

Šta na kraju treba da nam bude odrednica, kako možemo da znamo šta je uzrok bolesti i pre nego što odemo kod lekara?

- Uvek je kod virusa bolje opšte stanje organizma, temperatura nije toliko visoka, generalno se bolje osećate i apetit je bolji. Izuzetak je grip koji daje visoke temperature, ali gotovo sve virusne infekcije su dosta blaže od bakterijskih i mnogo kraće traju, zaključuje dr Nestorović.

Video: Vakcinacija je najefikasniji način zaštite od gripa!

(B.K./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P

    29. oktobar 2019 | 13:55

    Zasto da bilo ko od nas zna da razlikuje viruse od bakterija, viruse od virusa bakterije od bakterija... za to imamo doltore. Idite ljudi kod doktora kad imate problem, vodite Vasu decu takodje na vreme... bolje spreciti nego leciti, bilo je zlatno pravilo. Tako cete i Vi i Vasa deca biti zdraviji. Ujedno tako doprinosimo necemu sto se zove kolektivno zdravlje....

  • Jelena

    29. oktobar 2019 | 17:53

    Dr Nestorovic je jednan od boljih lekara za koje sam cula i videla. Pre svega je covek (u karakternom smislu te reci)! Sve sto sam od njega cula/procitala, malo od kog lekara cete iskreno cuti.

  • Ana

    29. oktobar 2019 | 21:29

    Ma covek samo sto ne kaze otvoreno ko je sve lekar u danasnje vreme. Zato i objasnjava. Doslo je vreme da se sami lecimo ocito.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA