≫ 

Jedan od najčešćih lekova za anksioznost u Srbiji povlači se s tržišta zbog štetnih sastojaka

Proizvođači leka kažu da rizik mali, ali da supstanca može izazvati 'infekciju'

  • 0

Proizvođač lekova koji stoji iza generičkog oblika "ksanaksa" objavio je da se ovaj proizvod za lečenje anksioznosti, a koji se u velikoj meri prepisuje u Srbiji, povlači sa tržišta u Britaniji. Razlog je strah od štetnog dejstva "nepoznate supstance" u tabletama.

Smatra se da boce koje sadrže 500 doza količine od 0.5 mg alprazolama, isporučene između jula i avgusta ove godine, sadrže ove "sumnjive" supstance.

Firma koja prodaje ovaj lek nije navela nikakve detalje o kojoj "stranoj supstanci" je reč, ali je prijavila da nijedan pacijent nije prijavio bolest ili povrede nakon uzimanja ovih lekova.

- Ova grupa lekova se povlači za tržišta zbog potencijalnog prisustva strane supstance - izjavili su predstavnici kompanije "Mylan" koja prodaje "ksanaks" i dodali - Očekuje se da će štetne kliničke posledice ove strane supstance biti veoma retke, ali se ne može isključiti rizik od pojave tegoba kod pacijeneta koji ga duže uzimaju.

anksioznost, strah, stres, glavobolja

Foto: Pixabay.com

"Mylan" je naglasio da ta "sumnjiva" supstanca nema kancerogena svojstva, ali i da može biti reč o bilo kojoj drugoj štetnoj materiji. Kako su tačno ovi "štetne" materije, supstance i kontaminanti dospeli u zalihu lekova, teško je precizno odrediti. Ipak, smatra se da je ključan ljudski faktor, odnosno, ljudska "greška", kao i nesanitarni uslovi, fabrički propusti i sl..

Između 1996. i 2013. godine, recepti za benzodijazepame, vrstu lekova kojima pripada "ksanaks", porasli su za 67 %, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta u Pensilvaniji.

U Srbiji se ovaj lek najčešće prepisuje kod dijagnoze anskioznosti.

Generički lekovi su farmaceutski preparati koji sadrže iste aktivne sastojke u istoj koncentraciji kao i poznatiji lekovi na osnovu kojih su nastali (tzv. "originatorski lekovi"). Generički lekovi se od originatorskih lekova razlikuju najčešće u sastavu vezivnih sastojaka i boja, koji nemaju terapeutske efekte i razlikuju se po nazivu.

Video: To nije blato, to je zlato: Lekovita voda koja nekome smeta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA