≫ 

Košava nije prijatna, ali zbog ove 2 prednosti Beograđani bi najviše trebalo da joj zahvale

Konačno se lakše diše

  • 1
košava srbija foto: pixabay.com

Košava je jugoistočni vetar, koji donosi suvo i hladno vreme, a njeni udari mogu dostizati brzinu i do 70 kilometara na sat. Putanja joj je poznata, tako da se razvija od jugoistoka ka severozapadu, od Timoka do Subotice, u najvećoj meri kroz Podunavlje, Istočnu Srbiju, Banat i Bačku, preko područja koja se baš iz tog razloga i nazivaju košavska. Ovaj vetar je najjaču na ulazu u Đerdapsku klisuru. Ova vrsta vetra uglavnom ima negativan uticaj na zdravlje kod jedne trećine ljudi, te loše utiče na raspoloženje, izaziva glavobolje, depresiu i nesanicu.

Štaviše, Republički hidrometeorološki zavod Srbije, izdao je upozorenje da se danas u južnom Banatu očekuje olujna košava sa udarima preko 24 m/s. Posle podne vetar će biti u slabljenju.

Međutim, iako nije prijatna, definitivno donosi olakšanje u ova dva slučaja:

Manje je alergija

Dolazak košave može doneti olakšanje obolelima od alergija koji će konačno prodisati.  Hladniji, čist i suv vazduh je odličan za zadržavanje alergena "po strani", a sistem niskog pritiska omogućava hladnom vazduhu da se brže kreće.

Naime, vetar pročišćava vazduh, pa je samim tim manje alergija jer košava sve raznosi. Dok smo prethodnih nedelja svi bili u dilemi da li smo prehlađeni ili imamo alergiju, s početkom košave mnogi se već osećaju bolje kada su respiratorni organi u pitanju.

Beograd više nije najzagađeniji

Prema podacima o zagađenju vazduha izmerenim 20. oktobra, Beograd se našao na desetom mestu najzagađenijih gradova sveta. Uz ime glavnog grada Srbije zagađenje vazduha obeleženo je vrednošću od 133 jedinice, dok je neslavno prva Daka u ljubičastoj zoni, tj. sa najjačim stepenom zagađenja i vrednošću od 211.

Sagorevanje uglja radi električne energije, gust saobraćaj, privatne i gradske kotlarnice, ali i paljenje useva su glavni faktori koji su doprineli da se Beograd nađe na ovoj neslavnoj listi.

Logično, s početkom košave Beograd se doslovno pročistio, pa upravo jakom vetru treba da zahvalimo što je vazduh u prestonici Srbije postao manje zagađen.

Video: Da li vam ovih dana nedostaje košava? Beogradski vetar čisti vazduh

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA