≫ 

Da li je moguće da zdrav muškarac i zdrava žena ne mogu da imaju dete? Ginekolog otkriva istinu

Statistika neplodnosti u Srbiji je tužna

  • 28
Par koji ne moze da ima decu Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ove nedelje obeležava se Evropska nedelja borbe protiv neplodnosti. Statistika vezana za parove u Srbiji je zabrinjavajuća. Čak svaki šesti par ima problem sa začećem.

Prošle godine statistika je rekla da više od 400 hiljada parova ima problem s neplodnošću, a stručnjaci kažu da su ovo alarmantni podaci.

Svakoj ženi i muškarcu se savetuje ispitivanje i lečnje steriliteta nakon navršene 35. godine života.

Put otkrivanja uzroka, lečenja steriliteta i vantelesne oplodnje je dug, iscrpljujuć i zahteva puno strpljenja i podrške među partnerima.

Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije za "Telegraf.rs" kaže da je sterilitet zastupljen svuda u svetu, ali da je statistika u Srbiji sve lošija.

- Na globalnom nivou je jako smanjena plodnost. Razlog zbog kojeg je smanjena kod oba pola može da bude predmet jednog ozbiljnog istraživanja, ali tu su na prvom mestu zračenja, fizička neaktivnost, još od najranijeg uzrasta i nezdrava ishrana. Jedno istraživanje čak tvrdi da nutritivna vrednost današnjih namirnica ne može da se poredi sa nekadašnjim. Pored toga, izloženi smo toksinima kroz razne kozmetičke preparate, od najmanjeg uzrasta koža se tretira pomadama, kremama, losionima, što takođe ima uticaja. U našoj sredini, nakon bombardovanja, porastao je broj obolelih od štitaste žlezde koja utiče na sterilitet. Na nedavnom Festivalu zdravlja iznesena je nevarovatna statistika da je Srbija među prvim zemljama u Evropi po ranom ulasku žena u menopauzu, a znate da je menopauza jednako neplodnost, upozorava dr Kostić.

Svađa, Brak, Problemi, TAMABEPA, Seks, Impotencija, neplodnost, Razvod, Preljuba Foto: Profimedia/Corbis

Kao veliki problem i eventualni uzrok sve većeg steriliteta doktorka Aleksandra navodi i veliku upotrebu plastike.

- Kese, pakovana hrana u plastici, plastične flaše i flašice za bebe, cucle sve to ima itetkako uticaja na plodnost organizma, ističe doktorka.

O problemima neplodnosti parovi nerado pričaju. To je tema koja predstavlja frustraciju, a nekada i nesvesno osuđivanje okoline i stalna pitanja o tome kada ćete dobiti dete. Kada pričamo o zdravstvenim problemima koji uzrokuju neplodnost jednako su zastupljeni kako kod muškaraca tako i kod žena.

- Muškarci danas u velikoj meri imaju problem s neplodnošću. Danas su umnogome smanjeni kriterijumi kada je reč o plodnosti muškarca. Nešto što se nekada smatralo lošim spremnogramom danas je zadovoljavajuće.

Klinika za ginekologiju i akuserstvo Skoplje Printskrin: TV kanal5

- Recimo muškarac s nalazom od 20 miliona se nekada smatrao neplodnim, a danas se to smatra dobrim rezultatom. Znatno su spuštene referentne vrednosti. To što mi kažemo da je neki spermogram dobar ne znači da je stvarno tako, priroda je priroda, ističe doktorka Kostić i kaže da je sterilitet podjednako zastupljen kako kod muškaraca tako i kod žena.

Sigurno ste do sada čuli primere parova koji su tvrdili da su oboje savršeno zdravi, ali da se po nečemu ne poklapaju te zato ne mogu da imaju dece. Pitali smo dr Aleksandru Kotić da li je ovo moguće?

- Razlog uvek postoji. To što ga nismo otkrili ne znači da ne postoji. Nema tu mistike. Mora da se uradi ginekološko, urološko, hematološko i imunološko testiranje i ukoliko su svi nalazi dobri ne znači da postoji nešto što još uvek ne znamo, neka medicinska informacija koja nam još uvek nije dostupna, ali razlog medicinske prirode uvek postoji kada je reč o problemu neplodnosti, zaključuje ginekolog Aleksandra Kostić.

Video: Osnovana Nije svejedno fondacija: Vantelesna oplodnja je šansa za borbu protiv bele kuge u Srbiji

(B.K./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    5. novembar 2019 | 17:28

    Ja pokusavam 3god...5miliona spermatozoida imam...sad sam odlucio sa zenom na vantelesnu bice valjda

  • Митар из Дубича

    5. novembar 2019 | 17:15

    Господ ствара човека и даје децу, то од њега зависи. Пост молитва, покајање, литургија, причест вера у Господа и све ће бити у реду. Из искуства вам пишем ово. Док се нисмо окренули Господу све приватне болнице где нисмо ишли ја и супруга, кажу све је у реду али Господ зна када треба дати и слава Господу даде ми тројицу синова!!!!

  • Ana

    5. novembar 2019 | 18:17

    Zene mile ispitajte urodjenu trombofiliju,moze biti jedan od razloga ne ostajanja u drugom stanju,a nijedan ginekolog vam to nece reci da uradite. Pet godina borbe,a zdravi i pravi po njihovom,kazu mnogo smo optereceni,dok nisam trazila te analize. Aspirin od 100 mg i folna kiselina,sledeci mesec op ja trudna. Ne moze da skodi a moze da pomogne. Svaka treca zena danas ima trombofiliju koja moze da koci trudnocu. Srecno drage moje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA