≫ 

Koliko vremena treba da prođe nakon abortusa da bi žena ponovo imala siguran seksualni odnos

Svaka žena koja je preživela abortus zna koliko je ovaj događaj neprijatan i težak, ali ne i učesnica jednog srpskog rijalitija koja je samo dva dana posle kiretaže upražnjavala seks.

  • 17
Seks, bolovi u stomaku

Foto-ilustracija: Shutterstock, Profimedia/Alamy

Abortus u Srbiji je i dalje tabu tema. Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji se godišnje obavi oko 17 hiljada prekida trudnoće.

Činjenica je da je abortus u Srbiji legalan, ali kada treba da se priča o ovoj temi, ona je nekako uvek na margini.

Iako svi znamo koliko je kontracepcija važna da ne bi došlo do neželjene trudnoće, slabo se priča o tome šta se dešava nakon abortusa.

Načelno, svaka žena koja je doživela ovu neprijatnost sigurno je bila informisana od stane doktora koliko vremena treba da prođe nakon prekida trudnoće da bi ponovo imala siguran seksualni odnos, a za Telegraf.rs ginekolog Aleksandra Kostić ispričala je zašto je važno da se žene pridržavaju saveta lekara nakon prekida trudnoće.

- Posle abortusa žena bi trebalo da uzima terapiju koja se najčešće sastoji od antibiotika i uterotonika (sredstva koja selektivno stimulišu mišićnu aktivnost materice). Seksualni odnosi se ne savetuju dok god traje krvarenje. U periodu nakon abortusa žena je sklonija širenju infekcija, pa čak i saprofitnim bakterijama koje se inače nalaze u genitalnom traktu, ali je tada ph vagine promenjen, a imunitet žene oslabljen, kaže dr Kostić.

Ginekolog, trudnoća, abortus, lekar, doktor, bolnica

Foto - Ilustracija: Profimedia, Zuma Press - Archives

Kontracepcija nakon abortusa je od ključne važnosti, naglašava naša sagovornica.

- U periodu nakon abortusa savetuje se upotreba kondoma koji pre svega štiti od infekcija, kaže ginekolog Aleksandra Kostić.

Ukoliko se ne poštuju smernice lekara, a to je uzdržavanje od seksualnih odnosa sve vreme dok traje krvarenje može doći do prilično ozbiljnih stanja.

- Nakon abortusa može doći do infekcije koja je preduslov za dalje komplikacije kao što su sepsa, a u kasnijem periodu i neplodnost, upozorava dr Kostić.

Video: Miljana Kulić pre abortusa

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    7. novembar 2019 | 19:23

    Morala je. Od nečeg mora da se živi a klijente ne možeš otkazivati.

  • febo

    7. novembar 2019 | 23:57

    A sta ocekivati od osoba sa posebnim potrebama

  • Ena

    7. novembar 2019 | 22:59

    Zena sa dijagnozom i sta je tu cudno ?Od nje nista nije iznenadjujuce a za novac i dete ce na kraju prodati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA