• 3

Pokretnim mamografom u vojvođanskim selima pregledano 1.700 žena, kod 14 potvrđen rak dojke

Pokretni mamograf trenutno se nalazi u Vojvodini

  • 3

Za četiri meseca koliko pokretni mamograf obilazi vojvođanska sela, pregledano je 1.700 žena a kod 14 je potvrđen rak dojke. Od ukupnog broja pregledanih žena, njih 75 odsto izjavilo je da nikada ranije nisu bile na ovoj vrsti pregleda čija je osnovna svrha otkrivanje raka dojke u najranijem stadijumu kada ga ni pacijentkinja ni lekar ne mogu uočiti ili napipati.

Pokretni mamograf se trenutno nalazi u opštini Odžaci. Od 25. novembra planirano je da bude smešten u Prigrevici, odnosno u opštini Apatin. Zbog velikog interesovanja, pokretni mamograf ne napušta naselja dok sve žene koje žele da obave pregled mamografijom to ne učine. Posle Apatina, pokretni mamograf, sledeće godine ide u opštine Plandište, Alibunar, Žitište, Sečanj i Novu Crnju.

– Projekat „Prva mamografija“ realizuje se u koordinaciji sa domovima zdravlja, tako što zdravstveni radnici prvo pozivaju žene na predavanje koje organizuju. Na njima ih informišu o značaju mamografije, kao i o obavezi koju imaju prema svom zdravlju i rizicima od bolesti, a nakon toga se prijavljuju za preglede.

- Takođe, osim predavanja, u svakoj opštini se mesec dana pred dolazak pokretnog mamografa žene mogu informisati putem sredstava javnog informisanja, a u lokalnom domu zdravlja i na važnim mestima biće istaknuti plakati sa konkretnim informacijama, kažu za portal I love Zrenjanin u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.

Još jedan pokretni mamograf za Vojvođanke

Zbog nedostupnosti mamografije, prevashodno u vojvođanskim ruralnim područjima, Pokrajinska vlada je izdvojila 25 miliona dinara i ove godine kupila prvi pokretni pokretni mamograf.

Cilj projekta je bio da se najpre ženama u seoskim sredinama omogući besplatno snimanje pokretnim mamografom, bez uputa i bez zdravstvene knjižice. Mamograf je tokom leta počeo da obilazi vojvođanska sela, a planirano je da obiđe ukupno 11 opština u Vojvodini. Kampanju „Prva mamografija“ prati slogan „Bori se kao žena“.

Pokrajinska vlada je za sledeću godinu predvidela kupovinu još jednog pokretnog mamografa, s ciljem da se što većem broju žena koje imaju preko 40 godina omogući ovaj važan dijagnostički pregled.

Video: Otišla u muzej pa na termalnoj kameri videla da ima rak dojke

(Telegraf.rs/ilovezrenjanin.com)

Komentari

  • D

    A opština Bač?Kad ćemo mi iz ove nedođije doći na red?

  • Rj38

    A u kom selu u Sremu je bio mamograf?

  • Logika

    E, ajde opet pustite mamograf po celoj srbiji, ali neke pametne tehničare i lekare, ovi što su bili zadnji put iz niša, brate misim, bolje da te ošamari i da sibodep no da ti radi mamografiju, donesu mu malo pićence, što bi reko Šoić, pa se ti raspravi s njega, još i ako si preko 50, ma neće ni da te ljudski pregleda, pa vi malo to podržite, mnogo žena je u sosu i sa žlezdama, treba nam ultrazvuk tiroidne žlezde.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima