≫ 

Ne, rak pluća nemaju samo pušači: 2 najveća mita u koja verujemo kada je ta bolest u pitanju

Uvreženo je mišljenje da samo pušači obolevaju od raka pluća.

  • 32
rak pluća

foto: pixabay.com/telegraf

Nakon vesti o smrti mladog srpskog fizičara Mihajla Sporića mnoge je najviše dotukla činjenica da je bolovao od karcinoma pluća, iako nikada nije pušio.

Mihajlu je karcionom pluća dijagnostikovan kada je imao samo 18 godina, a uprkos tome odlučio se da upiše Kembridž i tamo bude njihov najbolji student. Koliko su ga cenili, dokazuje činjenica da je na Kembridžu proglašena trodnevna žalost zbog Mihajlove smrti.

Za mladićem koji je zemlji doneo brojna odličja sa njegovim bližnjima žali cela nacija. Javnosti su se već saopštenjima obratile obrazovne i naučne ustanove, a neki od rođaka su imali sličnu potrebu. Međutim, ostaje i šok javnosti i pitanje - zašto je mladić od samo 22 godine preminuo od raka pluća?

Mihajlo Sporic

Foto: Matematička gimnazija

Iako nam to nikada neće biti jasno, ono što je činjenica jeste da postoje dva velika mita o karcinomu pluća, a evo i koja:

Karcinom pluća imaju samo pušači.

 

Statistika kaže sledeće: jedan od 9 pušača će razviti rak pluća, ali skoro 12 odsto od ukupnog broja obolelih nikada nije pušilo. Istovremeno, dokazano je da će 8 od 10 pušača razviti bolesti povezane sa pušenjem, npr. kardiovaskularne i respiratorne bolesti. Takođe, znamo da se karcinom sitnih ćelija pluća javlja gotovo isključivo kod pušača.

Drugi mit koji se često propagira jeste da pacijent kojem je dijagnostikovan rak pluća, sada ne mora da prestane da puši jer je "već prekasno".

 

Čak i kada je pušaču dijagnostikovan karcinom pluća, apsolutno istog trenutka treba da ostavi cigarete jer će se brže oporaviti nakon hiruškog zahvata uklanjanja tumora, bolje reagovati na lečenje i imati mnogo manju šansu za recidiv. S druge strane, noviji lekovi poput inhibitora tirozin kinaze postaju neaktivni ako pacijent puši ili ih treba udvostručiti.

Definitivan prestanak aktivnog ili pasivnog pušenja je i dalje najbolja zaštita i oružje protiv raka pluća.

Bilo da ste pušač ili ne postoje simptomi koji mogu ukazivati da nešto nije u redu. Iako su ovo simptomi još mnogih drugih respiratornih oboljenja, nemojte se prepadati, ali se svakako javite lekaru:

Kašalj koji ne prestaje

Iskašljavanje krvi ili sekreta boje rđe

Bol u grudima koji pri udahu postaje jači

Gubitak apetita, pa samim tim i težine

Umor

Promuklost

Česte infekcije poput bronhitisa ili upale pluća

Šištanje prilikom udaha

Video: Otišla u muzej pa na termalnoj kameri videla da ima rak dojke

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С

    11. novembar 2019 | 19:08

    Није пушио, али је био за време бомбардовања у Србији. Какво је још потребно објашњење?. Као што је и речено, они који желе да кажу, епидемија почиње после 10 година. И почела је. Сада је нажалост правило да правила нема. Нека нам је Бог у помоћи.

  • Ana

    12. novembar 2019 | 11:06

    Bolje pušiti bez pepela i dima 😉

  • mitque

    11. novembar 2019 | 20:54

    Код нас све мира да буде компликовано па у тада када то није. Истина је да две трећине људи који оболе од рака плућа су пушачи и ту постоје необориви докази. Такође је истина да због бомбардовања Србије многи наши људи су умрли од последица истих. Али много је више умрлих и болесних због веома загађене средине у којој живимо и загађење хране коју прскамо свим и свачим.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA