• 32

Ne, rak pluća nemaju samo pušači: 2 najveća mita u koja verujemo kada je ta bolest u pitanju

Uvreženo je mišljenje da samo pušači obolevaju od raka pluća.

  • 32

Nakon vesti o smrti mladog srpskog fizičara Mihajla Sporića mnoge je najviše dotukla činjenica da je bolovao od karcinoma pluća, iako nikada nije pušio.

Mihajlu je karcionom pluća dijagnostikovan kada je imao samo 18 godina, a uprkos tome odlučio se da upiše Kembridž i tamo bude njihov najbolji student. Koliko su ga cenili, dokazuje činjenica da je na Kembridžu proglašena trodnevna žalost zbog Mihajlove smrti.

Za mladićem koji je zemlji doneo brojna odličja sa njegovim bližnjima žali cela nacija. Javnosti su se već saopštenjima obratile obrazovne i naučne ustanove, a neki od rođaka su imali sličnu potrebu. Međutim, ostaje i šok javnosti i pitanje - zašto je mladić od samo 22 godine preminuo od raka pluća?

Mihajlo Sporic

Foto: Matematička gimnazija

Iako nam to nikada neće biti jasno, ono što je činjenica jeste da postoje dva velika mita o karcinomu pluća, a evo i koja:

Karcinom pluća imaju samo pušači.

Statistika kaže sledeće: jedan od 9 pušača će razviti rak pluća, ali skoro 12 odsto od ukupnog broja obolelih nikada nije pušilo. Istovremeno, dokazano je da će 8 od 10 pušača razviti bolesti povezane sa pušenjem, npr. kardiovaskularne i respiratorne bolesti. Takođe, znamo da se karcinom sitnih ćelija pluća javlja gotovo isključivo kod pušača.

Drugi mit koji se često propagira jeste da pacijent kojem je dijagnostikovan rak pluća, sada ne mora da prestane da puši jer je "već prekasno".

Čak i kada je pušaču dijagnostikovan karcinom pluća, apsolutno istog trenutka treba da ostavi cigarete jer će se brže oporaviti nakon hiruškog zahvata uklanjanja tumora, bolje reagovati na lečenje i imati mnogo manju šansu za recidiv. S druge strane, noviji lekovi poput inhibitora tirozin kinaze postaju neaktivni ako pacijent puši ili ih treba udvostručiti.

Definitivan prestanak aktivnog ili pasivnog pušenja je i dalje najbolja zaštita i oružje protiv raka pluća.

Bilo da ste pušač ili ne postoje simptomi koji mogu ukazivati da nešto nije u redu. Iako su ovo simptomi još mnogih drugih respiratornih oboljenja, nemojte se prepadati, ali se svakako javite lekaru:

Kašalj koji ne prestaje

Iskašljavanje krvi ili sekreta boje rđe

Bol u grudima koji pri udahu postaje jači

Gubitak apetita, pa samim tim i težine

Umor

Promuklost

Česte infekcije poput bronhitisa ili upale pluća

Šištanje prilikom udaha

Video: Otišla u muzej pa na termalnoj kameri videla da ima rak dojke

(T.T./Telegraf.rs)

Komentari

  • Ana

    Bolje pušiti bez pepela i dima 😉

  • Lala

    Brojevi ne lazu. Oko 12% slucajeva raka pluca je kod nepusaca, oko 88% kod pusaca.

  • Dragana

    Ja sam pušila i pušiću uvek ! 😗

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima