• 3

Olujna košava može biti fatalna po srčane bolesnike: Ovo su 2 saveta kojih se morate pridržavati

Košava ne prija nikome, a posebno ne kardiovaskularnim bolesnicima

  • 3

Jak južni i jugoistočni vetar, koji u košavskom području dostiže udare olujne jačine obeležiće vremenske prilike u Srbiji, a osim što će nam pokvariti frizure, košava može imati i štetne posledice po zdravlje.

Naime, vetroviti dani mogu biti opasni za ljude koji su u riziku od srčanog udara, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Iako je odavno poznato da hladniji uslovi utiču na kardiovaskularno zdravlje jer uzrokuju porast broja otkucaja srca i krvnog pritiska, istraživači sa Univerziteta Lund u Švedskoj unakrsno su ispitivali 274 hiljada pacijenata koji su preživeli infarkt između 1998. i 2013. i došli do zapanjujućih podataka.

Otkrili su da je, kada je brzina vetra dostizala minimum 16 metara u sekundi broj srčanih udara je rastao za sedam procenata.

Doktori su ovo delom objašnjavaju dodatnim naporom koji je potrebno uložiti u najobičnije radnje poput hodanja. Uz to, ako je napolju i tmurno, rizik od srčanog udara rastao je za 13 odsto. Veruje se i da učestale prehlade u ovom periodu mogu stvoriti rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, ali i propadanje plaka na zidu arterije.

Profesor Dejvid Erlindž, načelnik Odeljenja za kardiologiju na Univerzitetu Lund rekao je da nije još uvek do kraja jasno zašto vetar stvara tolike probleme srčanim bolesnicima, pa savetuje onima koji pate od kardiovaskularnih bolesti da izbegavaju izlaženje tokom lošeg vremena.

- Ukoliko morate da izlazite onda se obucite slojevito i nemojte nigde žuriti uprkos jakom vetru. - istakao je.

Trenutna brzina vetra u Beogradu je 5 m/s, a u Banatskom Karlovcu čak 13 metara u sekundi.

Video: Da li vam ovih dana nedostaje košava? Beogradski vetar čisti vazduh

(T.T./Telegraf.rs)

Komentari

  • Sandra

    Jeste košava ljudi, ali napolju je jedva reći prohladno. Napolju je skoro dvadeset stepeni, vreme tipično za maj mesec. Meni kao astmatičarki ovo uopšte ne prija. Nema jutarnjeg mraza i onog svežeg vazduha koji pročisti pluća, a tako će, kako se čini, biti do kraja novembra. Jedino što daje makar trag da je jesen je ta košava koja koliko-toliko pročisti vazduh.

  • Snooker

    Meni je srce uzela jedna Jelena,sada mi je zena... ❤️

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima