≫ 

Sindrom iznenadne smrti kod dece u direktnoj vezi sa navikom koju praktikuje svaka četvrta Srpkinja

Naučnici su odavno ustanovili vezu između pušenja u trudnoći i sindroma iznenadne smrti kod dece, ali nisu mogli da ustanove uzrok

  • 10

Najnovija studija koja je sprovedena na Univerzitetu u Arizoni tvrdi da nikotin koji dospeva u utrobu majke koja je trudna može da ošteti moždane ćelije bebe koje pomažu u kontroli jezika.

Oštećenje može da bude takvo da beba previše sporo pomera svoj jezik, pa tako on može da blokira unos kiseonika u telo tokom spavanja što može da dovede do iznenadne smrti deteta.

U utrobi majke bebe imaju male pauze pri disanju, pre nego što se jezik ne pokrene i izazove ponovni udisaj.

Prema mišljenju naučnika nikotin iz cigareta izaziva potencijalni mehanizam zbog kojeg deca imaju prestanke disanja tokom spavanja, koje može da dovede do iznenadne smrti (SIDS).

Istraživanje se vršilo na novorođenim pacovima koji su bili izloženi nikotinu u majčinoj utrobi zbog kojeg su razvili sindrom hipoglosalnih neurona koji mogu da budu faktor rizika za sindrom iznenadne smrti.

Trudnica sa cigarom, pušenje, trudnoća Foto: Profimedia

U normalnim okolnostima kada dođe do otežanog disanja zbog blokiranja nosa, ćelije mozga pomeraju jezik i otvaraju put kiseoniku kroz usta.

Kontrolna grupa pacova nije odgovorila ovom radnjim kada im je bio blokiran primaran put udisanja kiseonika u odnosu na grupu životinja koja je reagovala očekivano, a nije bila izložena delovanju nikotina u majčinoj utobi.

Prema poslednjim podacima u Srbiji puši svaka četvrta žena i svaki treći muškarac.

Video: Ostavio bebu u kupeu pa izašao da zapali cigaretu, voz u tom trenutku krenuo

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    13. novembar 2019 | 05:50

    A Jel neko istazuje da najveci broj sids se desi 72h nakon redovne posete lekaru ( citaj primanje gomila vakcina) ?

  • Wien

    12. novembar 2019 | 21:36

    Duvan jeste stetan svakako ali nema nikakve veze sa SIDS...u pitanju je mutacija gena i resenje problema je kao i kod slip apneje...CPAP maska dok dete ne poraste do trece godine zivota a onda je moguc pejs mejker na dijafragmi..

  • Ss

    13. novembar 2019 | 08:00

    Majka sam troje djece iako sam pusac ni jednu trudnocu nisam pusila, vazniji mi je bio zdrav razvoj djeteta od mog uzitka, tako bi svaka trudnica trebalo da postupa ako koristi cigarete..Nijedan pusac ne voli da mu se prica protiv cigareta, ali pusenje u trudnoci je stvar savijesti, nista drugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA