Drugi Kongres Udruženja endoskopskih hirurga Srbije okupio na stotinu eminentnih lekara

- Sve te hirurške procedure minimalno invazivne hirurgije se rade u Srbiji, ali je jako bitno da se rade na ispravan način, pa zbog toga i postoje edukacije - kaže doktor Srđan Mijatović

  • 0

U hotelu Crowne Plaza u Beogradu održava se Drugi Kongres Udruženja endoskopskih hirurga Srbije na kome se okupio veliki broj lekara iz svih krajeva sveta. Predavači na sesijama se, već dva dana, bave temom Unapređivanja i napretka minimalno invazivne hirurgije u Srbiji i regionu.

Minimalno invazivni hirurzi različitih specijalnosti uključujući ginekologe, urologe, torakalne i pedijatrijske hirurge, imali su priliku i imaju i tokom sutrašnjeg Kongresa, da predstave svoje rezultate u paralelnim sesijama. Ovogodišnji  Kongres organizovan je u saradnji sa Hrvatskim, Slovenačkim i Bosanskim Udruženjima Endoskopske hirurgije, kao i sa Crnogorskim i Makedonskim Udruženjima hirurgije, takođe i organizacija LAPSERB, što je najsjajniji pokazatelj usmerenosti Udruženja endoskopskih hirurga Srbije ka daljem unapređenju ove vrste hirurgije.

Kongres lekara

FOTO: Telegraf

- Minimalno invazivna hirurgija je u Srbiji je mlada grana, što nije slučaj i u Evropi gde se već odavno izvodi minimalna invazivna hirurgija,  kroz razne oblike ona se unapređuje, unapređuje se tehnologijama, uvodi nova tehnološka rešenja koja dovode do poboljšanja i bržeg oporavka pacijenata. Kod nas još je ona još uvek relativno mlada grana, ali se mi nadamo i pokušavamo da na ovaj edukativni način i kroz razne prezentacije dovedemo naše lekare do tog nivoa da mogu da rade sve vrste laparoskopskih vizura koje su vezane za grudni koš, abdomen, vrat i da unapredimo i poboljšamo stanje zdravlje u Srbiji. Sve te hirurške procedure minimalno invazivne hirurgije se rade u Srbiji, ali je jako bitno da se rade na ispravan način, pa zbog toga i postoje edukacije, koje jesu dugotrajne, ali na kraju su rezultati najbolji - kaže za Telegraf doktor Srđan Mijatović, predsednik organizacionog odbora.

UEHS je značajno unapredio odnose i komunikaciju sa partnerskim udruženjima kako na regionalnom, tako i na evropskom i svetskom nivou. U prilog tome govori podatak da se veliki broj eminenthih profesora i doktora iz celog sveta odazvao pozivu da budu gosti predavači sa aktivnim učešćem na ovogodišnjem kongresu.

Kongres lekara

FOTO: Telegraf

Minimalno invazivna hirurgija je oblast medicine koja izučava napredne tehnologije i primenjuje ih kako bi se izbegla potrebe za velikim incizijama koje se koriste pri tradicionalnom pristupu, a sve sa ciljem smanjenja bola, učestalosti komplikacija i bržeg oporavka pacijenata. Postoji nekoliko različitih tehnika koje se koriste u minimalno invazivnoj hirurgiji, a čest je slučaj da hirurzi imaju više iskustva sa pojedinim tehnikama u odnosu na neke druge.

Šta kažu eminentni lekari iz Srbije i regiona, pogledajte u videu na početku teksta.

(N.K./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA