≫ 

Sve o sarkomu od kojeg je preminula Sofija Nakić: Dugo može da bude neprimetan, a ovo su simptomi

Sarkom je veoma retka vrsta raka koji je jako raznovrstan kada je u pitanju mesto na kojem se javlja

  • 14
Sofija Nakić Foto: Facebook/Sa Sofijom do pobede 710 na 3030, Pixabay

Juče je u grčkoj bolnici devojčica Sofija Nakić (16) iz Aleksinca preminula od sarkoma vezivnog tkiva.

Devojčica je pre 10 dana otputovala za Atinu gde je trebalo da se podvrgne operacijama i terapiji, ali pored svih napora lekara njeno telo nije izdržalo.

Sarkom se razlikuje od ostalih vrsta kancera jer se javlja u vezivnom tkivu, koje se nalazi svuda po telu pa kancer može da se javi na više mesta: u kostima, nervima, mišićima, hrskavici, tetivama, masnim tkivima ili krvnim sudovima.

Postoji oko 100 vrsta sarkoma koji su podeljeni u dve grupe: sarkom mekog tkiva i sarkom kostiju.

Sarkom vezivnog tkiva spada u sarkome mekog tkiva, a kako su meka tkiva svuda u organizmu, sarkomi mekih tkiva se mogu javiti u bilo kom delu tela.

Rabdomiosarkom je najčešća forma sarkoma mekih tkiva dečijeg uzrasta koja predstavlja jednu od najagresivnijih malignih neoplazmi dečjeg uzrasta.

Ćelije raka napadaju zdrave, Rak, Tumor, Kancer Foto: Univeristy of Iowa/Soll Laboratory

Na globalnom nivou rabdomiosarkom se javlja kod, otprilike, 4 deteta na milion. Oko 90 odsto slučajeva svih rabdomiosarkoma su dijagnostikovani u uzrastu mlađem od 25 godina, a čak 70 % slučajeva su kod mlađih od deset godina.

Tipično za kliničku sliku rabdomiosarkoma kod dece je pojava nesistemskih simptoma poput: temperature, noćnog preznojavanja ili gubitka telesne težine. U načelu deca dolaze kod lekara zbog čvrste, opipljive mase ili poremećaja funkcije organa usled pritiska tumora.

Uzrko dobijanja sarkoma je nepoznat. Pojavljuje se kada se ćelije nekontrolisano umnože, umesto da prođu kroz proces nastajanja i umiranja.

Sarkom dugo može da ne daje nikakve simptome sve dok ne naraste i počne da vrši pritisak na druge organe, mišiće ili nerve.

Faktori rizika od dobijanja sarkoma su:

- Genetski poremećaji

- Genetska predispozicija- ako je neko u porodici bolovao

- Prethodna izloženost sarkomima

- Izloženost radijaciji

- Izloženost hemikalijama

- Prethodna radioterapija

Simptomi sarkoma se razlikuju od mesta na kojem se pojavljuju, a sledeće tegobe se javljaju oko mesta koje je zahvaćeno karcinomom:

- Bol

- Osećaj ispunjenih creva

-Kašalj

- Gubitak daha

- Grudvice ispod kože koja može da se uveća

- Otok

- Gubitak težine

-Krvava stolica

- Anemija

- Obilni ciklusi i krvarenje između ciklusa (ginekološki sarkom)

VIDEO: Telegraf posetio legendarnu pevačicu koja se treći put bori protiv tumora

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tezak

    16. novembar 2019 | 17:03

    Sa 5 god mi je dijagnostikovan rabdomiosarkom, jedan od agresivnijih tumora na dnu besike(mala karlica) 2god lecenja neuspelog beograd me je otpisao, da bih se uspesno operisao u nemackoj, ostali vrsnjaci su svi na onom svetu, ja sam eto da kazem jedini preziveli iz moje generacije, sad imam 24god i tek sam sad svestan koliko su sarkomi opasni. Inace sarkomi na vratu su izlecivi oko 30% dok na maloj karlici taj procenat je veci. Sve u svemu ja sam bio dete 4 u milion kako pise u tekstu.

  • Anonimus

    16. novembar 2019 | 18:54

    Nošen dahom sna doleteo je crni golub na moj dlan. Zašto, ko da zna? Al’ to sam jutro dočekao umoran. Ko da sam i ja leteo s njim krilima teškim olovnim, i video svet sakriven iza zlatnih oblaka. Ako umrem mlad, posadi mi na grobu samo ruzmarin… Ne dozvoli tad da naprave od toga tužni treći čin. Nek mi ne drže govore, nek drugom pletu lovore… Ako umrem mlad, zaustavljen u koraku i snu.

  • Tako je

    16. novembar 2019 | 15:34

    Lek ne postoji,da se izlecite Mozete samo sebi produziti zivot a od nacina lecenja zavisi i koliko cete ziveti. A mnoge koje sam upoznao a imali su sarkom nije pomogla ni grcka,nemacka. Prosto te zemlje samo uzimaju jako puno novca a kao sto vidite i sami ko god je otisao preminuo je ubrzo....tuga ali bolest je takva treba se pomiriti sa tim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA