≫ 

Ovo su simptomi upale slepog creva kod dece, koje svi zanemare, a može biti kasno!

Akutna upala slepog creva mora se odmah operisati, kako posledice ne bi bile fatalne

  • 2
Dete boli stomak, upozorenje, bol u stomaku, upala slepog creva, slepo crevo Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Prošlo je više od godinu dana od smrti osmogodišnjeg Ognjena Paunovića iz Zagajca kod Vršca koji je preminuo 28. avgusta na odeljenju intenzivne nege Opšte bolnice u Vršcu od, kako se pretpostavlja sepse izazvane upalom slepog creva. Sumnja se da je smrt usledila zbog propusta lekara, jer je majka nesrećnog dečaka Verica Paunović, kako je ranije svedočila, sina nekoliko puta vodila na pregled.

Dečak se žalio na povraćanje, dijareju i bolove u stomaku, ali su ih lekari, navodno, vraćali kući sa obrazloženjem da dete ima stomačni virus, te je kasno završio u bolnici.

Iako upala slepog creva najviše pogađa tinejdžere i one u dvadesetim godinama, može se javiti kod dece mlađe od deset godina.

Koji su simptomi akutne upale slepog creva?

Ako se bolovi vašeg deteta pogoršavaju kretanjem, dubokim udisajima, kašljem ili kijanjem, odmah ga morate odvesti kod lekara kako ne bi došlo do pucanja slepog creva i sepse.

I dok su simptomi upale slepog creva kod odraslih gubitak apetita, mučnina, povraćanje, blaga temperatura, znojenje, opstipacija ili dijareja, kod dece se ovi simptomi razlikuju.

Većina dece starije od 5 godina će dobiti temperaturu, a manje je poznat simptom oštrog bola koji se javlja nakon što otpustite pritisak sa donje abdominalne regije. Deca takođe mogu imati povišen nivo belih krvnih zrnaca, što je znak infekcije.

Neka deca sa upalom slepog creva imaju i druge karakteristične simptome uključujući mučninu, povraćanje i nedostatak apetita.

Ako je dete pak, mlađe od 5 godina upala slepog creva može izazvati različite kombinacije simptoma, pa su to uglavnom bol u stomaku i povraćanje, groznica i gubitak apetita. Međutim, ako dete još uvek ne može da komunicira posebno obratite pažnju ukoliko vam pokazuje da ga boli stomak u predelu pupka što može biti neporešiv znak upale slepog creva i signal da se javite lekaru.

Video: Vakcinacija je najefikasniji način zaštite od gripa!

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiši

    18. novembar 2019 | 14:55

    To ne znaju ni doktori.

  • kosmos

    18. novembar 2019 | 14:06

    Sve su to siptomi koje svako dete ima pri svakoj bolesti. Tako da osim bola ako ne pokaze tesko ce biti da se sazna .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA