• 27

Ovako izgledaju pluća čoveka koji je pušio kutiju cigara na dan u zadnjih 30 godina

Najbolja kampanja protiv pušenja

  • 27

Umesto ružičaste boje, pluća pedesetdvogodišnjeg muškarca iz Kine bila su posve crna. Hirurzi su ih snimili tokom eksplantacije budući da je muškarac preminuo i donirao organe.

Lekari u Kineskoj bolnici Wuxi u Đansu izvadili su pluća čoveku koji je preminuo zbog otkazivanja pluća, a video koji su snimili pogledalo je više od 25 miliona ljudi na društvenim mrežama.

Mnogi su komentarisali da se radi o najboljoj antipušačkoj kampanji, a bolnica je uz video postavila pitanje - Imate li još uvek hrabrosti da zapalite cigaretu?

Pacijent je pre smrti želeo da daruje organe, ali lekari su ubrzo uvideli da ih nikako ne mogu iskoristiti.

- Pacijent nije išao na CT pre smrti. Proglasili su moždanu smrt, a nedugo nakon toga njegova pluća su bila donirana. Kada smo ga otvorili, shvatili smo da organe ne možemo iskoristiti. Mi Kinezi volimo da pušimo. Bilo bi nepraktično reći da ne želimo da prihvatimo pluća svih pušača koji doniraju organe, ali postoje jasni standardi - ističe dr Čen objašnjavajući kakva pluća dolaze u obzir - Prihvatili bismo pluća mlađih od 60 godina, a prihvatljive su nam sitne infekcije i relativno uredan rendgenski nalaz. Ako je o takvim plućima reć, uradili bismo transplataciju.

Ističu da je pacijent najverovatnije patio od plućnog emfizema - bolesti koja vodi do upale organa, kada pluća gube elastičnost, pa se time otežava disanje.

Ako ste previše osetljivi onda je bolje da ne gledate ovaj snimak:

Video: Oni su šampioni šmrkanja... duvana

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Milan

    Da su mu pluca ruzicaste boje bio bi ziv...

  • Besana

    Nepušač sam, ali kada mi je rađena bronhoskopija i biopsija pluća svi su bili šokirani njihovim izgledom. Rekli su mi da izgledaju kao da radim u rudniku. A ja samo 35 godina radim kancelarijski posao u Vreocima pored kolubarskih rudnika, sušare uglja i toplane, a živim u Beogradu (ništa bolje od Vreoca). Možda bih bolje prošla da sam pušač.

  • Petar

    Nikada nisam pušio niti me to ikada zanimalo, a pogotovo kad vidim ovakve slike kako izgledaju pušačka pluća

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima