≫ 

Evo kako da smanjite osećaj umora i iscrpljenosti nakon slavlja

Pred nama je period godine koji obiluje važnim datumima, kao što su porodične slave i novogodišnji praznici

  • 11

Okupljanje prijatelja i porodice uz bogatu trpezu sa raznim jelima i alkoholnim pićima, pored sve lepote druženja i zajedništva, ume da bude i veliki napor za organizam.

I dok trenutno uživate u čarima jela, pića i sitnih sati razgovora s prijateljima tek kasnije primetite da je to bilo opterećenje za vaš organizam.

Nivo stresa u vašem organizmu raste s manjkom sna koji je kombinovan sa unosom teške i masne hrane u kombinaciji sa alkoholom i šećerom iz torti i kolača.

Slava, slavski kolač

Foto: Shutterstock

Statistika je da prosečan Srbin tokom jedog dana praznovanja u organizam unese čak 7.000 kalorija. Možda će vam ova brojka delovati još "strašnije" ako znate podatak Nacionalne zdravstvene službe (NHS) da muškarci treba da unose 2.500 kaorija dnevno da bi održali telesnu težinu, dok žene treba da se drže 2.000 kalorija.

Sve ovo rezultira velikim opterećenjem za organizam kojem moramo pružiti prvi pomoć, a tada je vaš najbolji prijatelj voda prirodno bogata magnezijumom koji ublažava umor i pruža organizmu više energije.

voda

Foto: Pixabay.com

Voda sa magnezijumom treba da vam se uvek nađe pri ruci za vreme slavlja iz tri važna razloga::

1. Gazirana voda pomaže u varenju teške i masne hrane

2. Doprinosi hidrataciji organizma usled konzumacije alkohola

 3. Magnezijum doprinosi smanjenju umora i isrcpljenosti

U normalnim okolnostima dnevni preporučeni unos vode treba da bude od 6-8 čaša dnevno, ali ako ste izloženi obilnijem unosu hrane i alkohola te potrebe postaju veće.

Doktori odavno upozoravaju da alkohol može da izazove dehidrataciju, pa je za slavskim stolom jako važno da uz čašu omiljenog pića imate i nezamenjivu čašu vode.

Voda pomaže i u varenju, posebno teške, jake i masne hrane koju inače ne konzumiramo svaki dan. Omogućava da se toksini eliminišu i metabolički procesi efikasnije odvijaju u telu.

Unos vode i dobra hidratacija organizma je od velike važnosti za normalan rad svih organa, a u kombinaciji sa magnezijumom doprinećete normalnom stvaranju enrgije.

Čaša vode, voda

Foto: Shutterstock

Zašto je magnezijum toliko važan za organizam?

 

Magnezijum učestvuje u gomili procesa u svim delovima tela, uključujući pretvaranje hrane u energiju, kontrolu glukoze u krvi, regulisanje krvnog pritiska, razvoj kostiju. Srcu je posebno potreban magnezijum kako bi održavalo normalan ritam.

Jedna studija iz 2012. godine pokazala je da dodavanje magnezijuma ishrani smanjuje rizik od moždanog udara za osam odsto.

Da li ste znali da magnezijum možete da gubite kroz mokraću i da se njegov nedostatk u telu može povećati usled prevelike konzumacije alkohola?

Manjak magnezijuma u telu može da prouzrokuje osteoporozu, hroničnu iscrpljenost, nesanicu, tikove na licu, grčeve u nogama, anksioznost, iritabilnost, migrene, depresiju i srčane bolesti.

Umerenost pre svega!

 

Svaki doktor će vam savetovati da kao i u svemu i tokom slavlja budete umereni u jelu i piću. Prdržavajte se preporučenog dnevnog unosa kalorija i hidrirajte telo vodom bogatom magnezijumom kako biste izbegli osećaj nadustosti, iscrpljenosti, mamurluka i neispavanosti sutradan.

Zar ovo nisu dovoljni razlozi da već sada popijete čašu vode PRIRODNO BOGATU mineralom koji je zadužen za preko 300 metaboličkih funkcija u telu?

Video: Posle ovog videa svi idemo u šetnju bar pola sata

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    21. novembar 2019 | 11:33

    Manje hrane,..

  • Goran

    21. novembar 2019 | 14:15

    Samo da je ta voda jos u staklu da nije u plastici da ispusta sve one kancerogene stvari bila bi zdrava

  • plavi safir

    21. novembar 2019 | 14:50

    Sad sam stigla sa slavskog ručka i ne mogu reći da sam unela nešto mnogo više kalorija nego kad je to normalan ručak. Ne izedjujte se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA