• 0

Vežba koja je nastala u susednoj Bugarskoj, a sportisti iz celog sveta se kunu u nju

Idealna za jačanje nogu, ali i ravnoteže tela

  • 0

Ako ste zainteresovani da radite bugarski polu-čučanj onda svaka čast!

U pitanju je vežba koja predstavlja intenzivnu izolaciju donjeg dela tela i koja ima za cilj jačanje mišića zadnjice i nogu. U pitanju je jedna od najboljih vežbi za ispravljanje neravnoteže tela, izgradnju funkcionalne snage i snage jedne noge.

Kako se izvodi?

Stanite ispred niske klupe i napravite jedan korak. Prste levog stopala postavite na klupu, ali tako da je stopalo izdignuto samo od 2 do 4cm od tla. Stopalo desne noge mora da bude tačno ispod kolena kada se spustite u puni čučanj.

Veći deo težine treba da bude u prednjoj nozi, a leđa se prvenstveno koriste za balansiranje. Zaustavite se kada vam koleno leve noge bude tik iznad poda i vratite se u prvobitan položaj.

Ako trčite trke, igrate fudbal ili samo želite da uravnotežite snagu tela, onda bi ova vežba svakako trebalo da se nađe u vašoj rutini vežbanja.

Inače, termin "bugarski čučanj" je nastao kada je pomoćni trener bugarskog nacionalnog tima u dizanju tegova Angel Spasov obišao SAD krajem 80-ih godina kako bi govorio o metodama treninga veoma uspešnog bugarskog sistema dizanja tegova i predstavio ovu vežbu mnogim uspešnim sportistima.

(T.T./Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima