≫ 

Da li je opravdano vezivanje mentalno obolelih? Dobili smo odgovor klinike "Dr Laza Lazarević"

Pre dva dana ceo region potresle su slike iz Zavoda Pazarić u kojem su deca i štićenici vezani i tako provode veći deo dana i celu noć

  • 37
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Foto: Klix.ba

Iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić osvanule su potresne fotografije na kojima se vidi kako su deca vezana za nameštaj i radijatore, nekima su ruke vezane iza leđa, a mnogi u ovakvim položajima provode veći deo dana i celu noć te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Nakon ovih fotografija koje su potresle region, danas su na redovnoj sednici Vlade Federacije BIH na inicijativu ministra rada i socijalne politike Vesna Drljače, smenjeni Upravni i Nadzorni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Ovim povodom kontaktirali smo nadležne iz Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" kako bismo saznali koja to zdravstvena stanja opravdavaju da pacijent bude vezan.

V.d. direktora Klinike, Doc. dr Ivana Stašević Karličić je za Telegraf.rs objasnila koja su to stanja:

- Pod fizičkim sputavanjem se podrazumeva sputavanje, odnosno ograničavanje slobode pokreta lica sa mentalnim smetnjama korišćenjem odgovarajuće, odobrene opreme, kako bi se minimizirala mogućnost da pacijent povredi sebe i/ili druge. To je medicinska mera koja se koristi u posebnim slučajevima, isključivo po nalogu lekara i u skladu sa odgovarajućim zakonima i pravilnicima, kaže doc. dr Ivana Stašević Karličić i dodaje:

- Odluka o primeni sputavanja je isključivo klinička odluka i sprovodi se samo ukoliko su ispunjena sva četiri navedena uslova: da lice ima poremećaj koji zahteva lečenje; da je u tom trenutku nesposobno da odgovori na zahteve osoblja da sarađuje; da njegovo ponašanje ukazuje na ozbiljan i neposredan rizik od samopovređivanja ili povređivanja drugih i da manje restriktivne metode nisu dale rezultate ili da ih nije bilo moguće sprovesti. Takođe, mera traje samo dotle dok postoji neposredna opasnost od ozbiljnog samopovređivanja i/ili povređivanja drugih. Primenu mere određuju stručni standard i Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, zaključila je v.d. direktora Klinike Laza Lazarević.

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Foto: Klix.ba

Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama pored ostalih članova ima i član o zaštiti dostojanstva i objašnjenje pojma fizičko sputavanje i izolacija:

Član 5. Svako lice sa mentalnim smetnjama ima pravo na humani tretman, uz puno poštovanje njegovog dostojanstva.

Član 6. Zabranjeno je svako zlostavljanje, zanemarivanje, eksploatacija, zloupotreba ili ponižavajuće postupanje prema licu sa mentalnim smetnjama.

Razlozi za primenu fizičkog sputavanja i izolacije

Član 46. Fizičko sputavanje i izolacija lica sa mentalnim smetnjama koje je smešteno u psihijatrijsku ustanovu, primeniće se, izuzetno, kada je to jedino sredstvo da se to lice spreči da svojim ponašanjem ozbiljno ugrozi sopstveni život i bezbednost ili život i bezbednost drugih lica. Pre nego što primeni fizičko sputavanje i izolaciju iz stava 1. ovog člana, psihijatar će upozoriti to lice da će se preduzeti mere njegovog fizičkog sputavanja i izolacije.

Primena i trajanje fizičkog sputavanja i izolacije

Član 47. Fizičko sputavanje i izolacija iz člana 46. ovog zakona primeniće se isključivo u meri i na način prekopotreban radi otklanjanja opasnosti izazvane postupcima lica sa mentalnim smetnjama.

Ove mere mogu da traju samo onoliko vremena koliko je potrebno da se ostvari svrha iz stava 1. ovog člana.

Uslovi za primenu fizičkog sputavanja i izolacije

Član 48. Primena fizičkog sputavanja i izolacije lica sa mentalnim smetnjama dozvoljena je u psihijatrijskim ustanovama koje imaju obezbeđene sve uslove za njenu primenu.

Podsetimo, građani Sarajeva ponovo su se danas okupili ispred zgrade Vlade Federacije BiH na protestu na kojem traže rešenje problema u Zavodu za osobe ometene u razvoju u Pazariću.

Šta vi mislite o ovakvoj medicinskoj meri? Ostavite nam odgovore u komentarima.

Video: Potresne scene: Deca vezana za radijatore i nameštaj u zavodu Pazarić

(B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOSNA

    22. novembar 2019 | 18:03

    Njima je samo jedna noga zavezana, znaci citavo tijelo je slobodno i oni mogu idalje povredit i sebe i druga lica. Gluposti se pisu, ovo vise lici kao da su zivotinje u pitanju a ne ljudsko bice, sta ako zele nuzdu vrsit, glupi je onaj koji je ovo dozvolio, ovo je dno dna a netreba nas nista iznenadit jer zivimo na divljem zapadu, kriminal je na svakom cosku a lopivluk od vrha ka dole nezna mu se trag.

  • Mina

    22. novembar 2019 | 16:32

    Doktorka se vodi clanovima 4, 5, 6, 7, 8... Teorija je jedno, a praksa drugo. Pitam se da li moraju svi pacijenti ( u ovom slučaju, mahom su deca) biti vezani???? Šta je ovde humani tretman? Dostojanstvo pacijenata?

  • Gordana

    22. novembar 2019 | 19:11

    Pa zar niko jije mogaonivo malo dijete uzeti u krilo i smiriti ga...najlakse je zavezati pa ispijati kafe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA