4 obavezna vitamina koja morate konzumirati ako ne želite da se zarazite gripom

Srećom, ima ih u hrani koju većina nas voli

  • 5

Brojna istraživanja su pokazala da je pravilna i uravnotežena ishrana bogata dragocenim vitaminima, jedan od najvažnijih stubova za jačanje imuniteta.

Za jak imuni sistem važno je paziti na ishranu, a ako ne želimo da zapatimo grip onda bi ove vitamine na dnevnom nivou trebalo da uzimamo.

Brojna istraživanja pokazuju da su vitamini C, A i E, kao i folna kiselina zaštitnici odbrane našeg tela jer sprečavaju upad patogenih napadača. Zato je važno da svoju ishranu pojačamo hranom koja je izvor ovih vitamina.

Vitamin C

 

citrusi, citrusno voce, pomorandza, cedjenje voca, ceđenje, narandža, sok, đus, djus

Foto: Pixabay.com

Sveže isceđena narandža ili limunada svakodnevno se preporučuju kako bi se zadovoljile potrebe našeg tela za vitaminom C koji se smatra čuvarom od respiratornih infekcija. Regrutovanje vitamina C ima višestruko dejstvo: jača odbrambeni mehanizam imuniteta, doprinosi zaceljivanju rana i štiti od infekcija.

Vitamin A

 

jaja, kuvana jaja, punjena jaja

Foto: Pixabay.com

Mlečna hrana, meso, jaja i riba obezbeđuju vitamin A koji doprinosi dobrobiti epitela, odnosno tkiva koja prekrivaju kožu i sluzokožu koja moraju biti u dobrom stanju da spreče ulazak patogenih napadača. Vitamin A se smatra važnim za normalan životni ciklus ćelija kože i igra ulogu u ukupnom razvoju telesnih tkiva. Nedostatak vitamina A dovodi do suve i krhke kože, smanjene elastičnosti.

Vitamin E

 

limun i maslinovo ulje

limun i maslinovo ulje

Potrudimo se da jedemo maslinovo ulje. Vitamin E zahvaljujući svom antioksidativnom delovanju održava ćelijske membrane u dobrom stanju i sprečava štetne efekte slobodnih radikala. Najviše ga ima u devičanskom maslinovom ulju, pa bi valjalo konzumirati 3 do 4 kašike dnevno. Dovoljna količina vitamina E sadrže badem, kikiriki, pinjole, orasi, rotkvice i susam. Imajte na umu da se vitamin E uništava na visokim temperaturama, tako da ne preporučujemo da ih kuvate.

Folna kiselina

 

zelena salata

Foto: Pixabay.com

Zeleno lisnato povrće, integralne žitarice sadrže folne kiseline koje doprinose razvoju leukocita neophodnih za odbranu tela. Folna kiselina pripada kompleksu vitamina B koji doprinosi neometanom neurološkom razvoju, poboljšanju cirkulacije i stvaranju crvenih krvnih zrnaca, kao i regulaciji aminokiselina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radmila

    5. decembar 2019 | 21:29

    Pored ovih pomenutih vitamina ja takodje koristim dijetetski suplement kurkumu i OPC+C acerolu iz semena grozdja. Voce sa visokim sadrzajem vitamina C u odnosu na limun, ova biljka sadrzi i 20 puta vecu kolicinu ovog vitamina. Semenke su bogate mocnim antiksidantima i prirodnim biljnim jedinjenjima. Kurkuma je zahvaljujuci svojim antiupalnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima od davnina u upotrebi. Od kada koristim ove suplemente mene ptehlada zobilazi i mnogo dobro se osecam a zahvaljujuci pro100.

  • Snooker

    5. decembar 2019 | 17:04

    1.Pivo 2.Vino 3. Rakija 4.Viski

  • Dasa

    5. decembar 2019 | 17:03

    Vitaminima do dobrog zdravlja...oduvek je tako bilo! Prvorazredna hrana a pored nje i dovoljno tecnosti i fizicke aktivnosti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA