Prva transplantacija testisa urađena u Srbiji, a šta podrazumeva ovaj neverovatan hiruški zahvat?

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj urađena je prva transplatacija testisa u Srbiji

  • 4

Ovaj veličanstven zahvat je druga translplatacija ove vrste u svetu, a lekari iz Srbije su ovime Srbiju i Univerzitetsku bolnicu u Tiršovoj upisali u istoriju svetske genitalne hirurgije.

Izuzetno komplikovan zahvat radilo je više lekara, a tim su vodili stručnjaci sa Harvarda - Diken Ko i Branko Bojović, a iz "Tiršove" profesor dr Miroslav Đorđević, koji i u svetu važi za jednog od najpriznatijih stručnjaka za promenu pola, i najboljeg učenika akademika prof. dr Save Perovića, koji je bio u samom svetskom vrhu specijalista za genitalnu hirurgiju.

Transplantacija testisa prvi put je urađena u Americi, u martu prošle godine jednom američkom vojniku povređenom u Avganistanu. Njemu je presađen penis, što je intervencija koja je i ranije rađena, ali prvi put u svetu i transplantacija skrotuma (mošnica).

To je bila prva takva operacija u svetu kada je moguće da se pacijentu povrati i seksualna funkcija.

Vojnika su tada operisali devet estetskih hirurga i dva urologa, a operacija je trajala 14 sati.

Oporavak se očekivao u roku od 6 meseci do godinu dana kada bi pacijentu trebalo da se vrati i seksuialna i urinarna funkcija.

Presađeni organ i koža su uzeti od preminulog donora. Kako transplantacija nije uključivala testise donatora, to znači da nije moguća reproduktivna funkcija.

hirurgija, operacija, operaciona sala, bolnica, lekari, pacijent, bolest Foto: Pixabay

Presađivanju penisa mogu da se podvrgnu samo pacijenti koji poseduju tkivo corpora cavernosa (mehanizam muške erekcije). To znači da pacijentkinje koje žele operaciju promene pola nisu kandidati. Sama operacija uglavnom podrazumeva povezivanje krvnih sudova i nerava penisa davaoca sa pacijentom.

Posle uspešne transplantacije penisa, penis bi trebalo da radi normalno što se tiče erekcije, mokrenja, orgazma i ejakulacije.

Pošto velika količina kože prikriva ovaj deo tela, hirurzi su morali uspešno da spoje tri arterije, četiri vene i dva nerva kako bi omogućili protok krvi i osećaj u transplantiranom tkivu. Vojnikovi unutrašnji organi nisu bili oštećeni u eksploziji.

Pacijent koji je ostao neimenovan primio je transplataciju koštane srži donora kako bi lekari smanjili broj lekova koje mora da pije kako bi izbegao odbacivanje organa.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    6. decembar 2019 | 19:57

    Da transplatirate cg bili bi hrabriji

  • Da

    6. decembar 2019 | 23:32

    Nije mi jasno, kome su izvrsili transplantaciju testisa? Valjda nisu nekome radi promene pola...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA