• 8

Pio je pet večeri svake nedelje, a onda je shvatio koliko negativno alkohol utiče na njegov život

"Zamišljao sam najgore. Mislio sam da umirem..."

  • 8

Kada Beni Volington, tada dvadesetdvogodišnji mladić, nije mogao da se oslobodi napetosti u grudima i izrasline na vratu, počeo je da misli da su mu dani odbrojani. Alkohol je tad predstavljao svakodnevnu praksu u njegovom životu, ali je smatrao da to ne predstavlja problem.

- Zamišljao sam najgore. Mislio sam da umirem. - priseća se Beni.

Otišao je na pregled kod četiri različita lekara kako bi otkrio uzrok misterioznih simptoma, a onda je ustanovljeno da pati od anksioznosti.

- Nastavio sam da pijem i posle fakulteta, pa sam svaki dan brinuo da li ću dobiti otkaz. - kaže Beni.

Iako je alkohol bez sumnje doprinosio njegovom klimavom mentalnom zdravlju, Beni nije bio spreman da se suoči sa svojim problemom. Ali, nekoliko godina kasnije, anksioznost ga je sustigla.

- Opet sam pio kao nekad. Čak četiri ili pet večeri sedmično. Tek tada sam shvatio da je situacija ozbiljna. - ističe Beni.

Danas ima 33 godine i shvata da je kroz alkoholisano stanje maskirao simptome anksioznosti. Potražio je pomoć stručnjaka i sad kaže da se nalazi na "lepom, mirnom mestu".

Pivo, alkoholičar, pijanac, Alkohol

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Pisac Kris Rejn je imao slično iskustvo. Iako to tad nije uviđao, postojala je očigledna veza između njegovog pijanstva i sve goreg mentalnog stanja.

- Piće je predstavljalo veliki deo mog života, ali to nije bilo nešto čemu sam pridavao mnogo pažnje. Mamurluci su me činili depresivnim. Budio sam se osećajući se užasno, a onda bih se isto tako osećao ceo dan. Međutim, nisam uspeo da povežem dva i dva - napominje Kris.

Psiholog Brioni Leo ukazuje na negativan uticaj alkohola po mentalno zdravlje ljudi.

- Redovno konzumiranje alkohola, čak jedno ili dva pića dnevno, može uzeti maha po raspoloženje ili san. Alkohol nas u trenutku ispijanja može učiniti energičnim i euforičnim, međutim, naredni dan efekat je obično veoma drugačiji. Možemo se osećati depresivno, tužno, nemotivisano, beznadežno - kaže Leo i dodaje:

- Kad pijemo, blokiramo glutamat, neurotransmiter u našem mozgu, a to nas čini opuštenima. Ali, kad legnemo da spavamo, naš mozak i dalje radi kako bi proizveo više glutamata, pa se budimo sa njegovim viškom, a to nas čini mnogo anksioznijim i rasejanijim nego inače.

Drugi uticaj koji alkohol može imati po naše zdravlje je kroz san, jer utiče na kvalitet našeg spavanja.

- Nakon spavanja se budimo umorni jer alkohol utiče na našu REM fazu. San ima regulatornu ulogu u našem raspoloženju i energiji. Ako je to narušeno, nećemo se osećati dobro na raznim poljima, uključujući i mentalno zdravlje - završava Leo.

(Telegraf.rs/News.com.au)

Komentari

  • Brrrmk

    Kuuuku....

  • Šija

    Pijem svaki dan eo 15 godina

  • W

    Ja pijem zbog toga što me je ostavila ljubav moja i nemam nameru da prestanem, jednostavno ne mogu da je zaboravim. A ostavila me zbog karijere, nisam bio u skladu sa njenim očekivanja mada to nikada nije rekla, evo je uspela u životu a ja pijem:(

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima