≫ 

Namirnica za koju verujemo da je zdrava, a u stvari ako je previše konzumiramo, pravi haos u telu

Iako je bogata značajnim hranljivim sastojcima, ispostavilo se da konzumacija spanaća može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih tegoba

  • 2

Otkrivamo pet razloga zašto spanać može da bude štetan za naše telo ukoliko se konzumira u ogromnim količinama.

Povećava rizik od nastanka kamena u bubregu

Poznato je da spanać sadrži visok nivo oksalata, što znači da ako se previše unosi može da utiče na formiranje kamena u bubregu. Kamen nastaje upravo kada u urinu postoji visok nivo oksalata.

Smanjuje dejstvo antitombotika

Antitrombotici su lekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi - od nastanka tromba do njegovog uvećanja. Spanać je bogat K vitaminom, vitaminom koji ima važnu ulogu u formiranju krvnih zrnaca što smanjuje efikasnost antitrombotika.

spinach - spanać, povrće, hrana, namirnice, zdrava, zdravo, salata, kuhinja, recept Foto: pixabay.com

Smanjuje usvajanje minerala

Osim što utiče na rizik od nastanka kamena u bubregu, oksalat koji je prisutan u spanaću takođe može da ima negativan efekat na apsorpciju minerala. Oksalati u spanaću su poznati po negativavnom uticaju na usvajanje kalcijuma i gvožđa, jer ometaju apsorpciju ovih značajnih minerala.

Povećava rizik od nastanka gihta

Giht je vrsta zapaljenskog artitrisa koji se najčešće javlja kod ljudi sa povećanim nivoom mokraćne kiseline u krvi. Spanać sadrži purin, hemijski sastojak koji povećava koncentraciju mokraćne kiseline, pa samim tim povećava rizik od nastanka gihta, a u mnogim slučajevima pogoršava simptome ove bolesti.

Snižava krvni pritisak

Iako je spanać poznat po tome što smanjuje krvni pritisak, ponekad može da snizi krvni pritisak do ekstremno niskog nivoa. To može da dovede do pojave vrtoglavice, mučnine ili bola u grudima.

Video: Zoran je dokazao da je u Srbiji apsolutno sve moguće, čak i dobrička banana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    10. decembar 2019 | 09:43

    Poceo sam da ga koristim od skoro u smutiju kao dodatak..procitao sve najbolje i sad ovo citam ...tako je za sve bukvalno sve ima drugu stranu ..zivotna filosofija se zasniva na jing jang poz i neg citav zivot je takav sve ima kontra stranu bukvalno...eto klhuc umijerenost al mi odma ubije volju za namirnicom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA