≫ 

5 simptoma koji se pripisuju zagađenom vazduhu: Ovo su znaci koje ne smete da ignorišete

Neke od najgorih posledica su problemi sa respiratornim organima, a u najgorim slučajevima i rak pluća

  • 0
HOB HRONIČNA OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA

foto: pixabay.com

Pitanje zagađenja vazduha je nešto što je svakim danom sve zastupljenija tema, a lekari apeluju da činimo sve što je potrebno da zaštitimo disajne organe i obratimo pažnju na svoja pluća.

U nastavku vam otkrivamo simptome koje nikako ne biste smeli da ignorišete.

Bol u leđima i ramenima

 

Iako se smatra retkim simpotomom, bol u leđima, ramenima, pa čak i grudima može da bude pokazatelj rane faze kancera koji, ako se dijagnostikuje u ranoj fazi, može da se izleči. Ako je reč o jačem bolu koji traje duže nego uobičajeni bol u leđima, ili ga doživljavate češće, obavezno se javite svom izabranom lekaru koji će utvrditi šta je uzrok tegoba.

Kašalj

 

Dok se kašalj obično vezuje za zimske prehlade ili hronične probleme sa disajnim organima, popust astme i bronhitisa, važno je znati razlikovati različite vrste kašlja. Akutni i subakutni kašalj može biti znak raka pluća, posebno kada je udružen sa još nekim simptomom bolesti, poput iskašljavanja krvi.

Kratak dah

 

Osećaj gušenja, odnosno manjka vazduha najćešće se javlja kod pacijenata koji imaju problema sa astmom i alergijama. Ako ste primetili da u poslednje vreme imate otežano disanje, savet stručnjaka je da što više vremena provodite van grada, kao i da uvedete fizičku aktivnost. U slučaju da ovaj simptom duže traje, javite se lekaru.

Žute beonjače i ten

 

Ovaj simptom je često zanemaren, ali je veoma važno obratiti pažnju jer je jasan pokazatelj da jetra ne funkcioniše najbolje, što može da se javi u slučajevima raka pluća. Žuta koža može biti znak žutice, ali se takođe efektuje i na beonjače, koje u prvoj fazi bolesti poprimaju svetlo žutu, a kasnije, kod akutnih bolesnika, tamniju boju.

Manjak energije

 

Problemi sa spavanjem ili stres mogu da izazovu umor, ali ako previše često osećate totalnu iscrpljenost i bezenergičnost, praćenu kašljem, smanjenim apetitom, moguće je da se iza toga krije podmukla bolest, zbog čega je ključno da redovno radite analizu svog tela i na svaki simptom pravovremeno delujete.

Video: Misteriozni dim u Banjičkoj šumi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA