≫ 

Svetski mediji o pionirskom zahvatu srpskih hirurga: Evo zašto je ova operacija vredna divljenja

Njujork tajms, Dejli mejl i Independent samo su neki od svetskih medija koji su na naslovnim stranama svojih portala objavili vest o operaciji koja je izvršena u Beogradu

  • 0
Tiršova foto: Telegraf.rs

Tridesetšestogodišnji muškarac rođen bez testisa dobio je testis od svog jednojajčanog brata blizanca, a šestočasovna operacija obavljena je prošlog utorka u prestonici Srbije i smatra se drugom takvom u svetu.

Operaciju je izvršio tim internacionalnih hirurga na čelu sa doktorom Miroslavom Đorđevićem.

Presađivanje testisa imalo je za cilj da pacijentu obezbedi stabilniji nivo muških hormona, ali i učini njegove genitalije prirodnijim, kao i da mu pruži mogućnost da postane otac. Samo dan nakon zahvata brat kojem je presađen testis već je imao normalan nivo testosterona u krvi.

Zahvat je obavljen na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, a braća se osećaju odobro i otpušteni su prethodnog vikenda.

Zašto je ova operacija jedna od najzahtevnijih u svetu?

S obzirom na to da su identični blizanci tako dele i isti genetski materijal, pa nema brige da će telo odbaciti testis.

Pacijenti su bili operisani uporedo u različitim operacionim salama, a zahvat je bio zahtevan jer podrazumeva zašivanje dve arterije i dve vene koje su udaljene jedne od drugih samo 2mm.

- Čim uklonite testis od donora, sat počinje da otkucava - ispričao je dr Branko Bojović, specijalista mikrohirurgije na Unverzitetu Harvard koji je bio u timu lekara. - U roku od dva do četiri sata sve mora da funkcioniše kao i pre. Bez dovoda krvi, testis može da živi samo četiri do šest sati.

Inače, potrebno je 30 do 60 minuta da se uspostavi svaka od četiri veze krvnih sudova, ali naš tim je uspeo sve to da kompletira za manje od dva sata.

Kada se izvrši transplatacija u danima koji slede potrebni su lekovi koji treba da "obore" imunološku zaštitu i spreče odbacivanje presađenog testisa.

Inače, dr Bojović i dr Ko bili su deo hiruškog tima koji je 2016. godine obavio prvu transplataciju penisa u SAD, nakon što je pacijentu uklonjen penis zbog raka.

Zašto ovakve operacije moraju da postanu svakodnevica?

Nedostatak testisa je retko stanje, ali doktori kažu da je medicina dovoljno napredovala da pomogne češćim slučajevima poput transrodnih ljudi, povređenima u nesrećama, vojnicima, ali i pacijentima obolelim od raka testisa.

hirurgija, operacija, operaciona sala, bolnica, lekari, pacijent, bolest Foto: Pixabay

Ko su srpski hirurzi o kojima piše svet?

Dr Miroslav Đorđević koji je vodio tim u Beogradu specijalizovao se za urološku rekonstukciju i operaciju promene pola u bolnici Mount Sinai u Njujorku i na Unvierzitetu u Beogradu.

Sada je razvio hiruški plan za transplataciju penisa na telo koje je anatomski žensko i nada se da će ova operacija početi da se primenjuje u narednih godinu dana.

- Moramo to da uradimo što pre kako bismo prestali da bacamo zdrave organe u smeće. - izjavio je za "Njujork tajms".

Kaže da, ipak transplatacija testisa kod transrodnih osoba neće biti moguća jer bi to otvorilo mogućnost da primalac može imati decu proizvedenu od sperme donatora. Za tako nešto bi bilo potrebno odobrenje donora ili njegove porodice.

Ko su srpska braća koja su operisana?

Kako je ispričao dr Bojović za strane medije, tridesetšestogodišnja braća su mu se javila nakon što su čula da je izvršio uspešnu transplataciju materice između sestri blizankinja, što je omogućilo primateljki kasnije da rodi bebu.

Braća nisu želela da se zna njihov identitet, niti da daju izjave za novinare.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Video: Italijanski doktori u Beogradu na najsavremeniji način odstranili tumor

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA