≫ 

Nataša se bori sa retkim i agresivnim karcinomom koji ne daje prve simptome, a ovo su faktori rizika

- Osoba sam koja je redovno odlazila na ginekološke preglede i do tri puta u toku godine, ali eto, sudbina je imala neki svoj plan.

  • 0
Natasa Nedic Foto: gogetfunding.com

Rak grlića materice spada u vrlo rasprostranjene vrste tumora i vrlo je podmukao jer u početku ne daje nikakve simptome.

Nataša Nedić (30) iz Sremske Mitrovice je majka dva dečaka od tri i šest godina, a obolela je od veoma retkog i agresivnog karcinoma grlića materice.

Do teške spoznaje, Nataša je došla sasvim slučajno, tokom godišnje rutinske ginekološke kontrole.

Natasa Nedic Foto: gogetfunding.com/helpnatasa

– Osoba sam koja je redovno odlazila na ginekološke preglede i do tri puta u toku godine, ali eto, sudbina je imala neki svoj plan. Prve simptome bolesti sam uočila početkom decembra 2017. i tada sam obavila kompletan ginekološki pregled koji je bio uredan. Nažalost, simptomi su se javljali i početkom 2018. i ja sam ponovo otišla na pregled. I tada me je doktorka ubeđivala da je sve dobro. Tek krajem februara, kada sam po treći put otišla na pregled, doktorka je videla miom i rekla da mi on stvara sve probleme, zbog čega sam već početkom marta otišla da se ukloni – ispričala je mlada Nataša.

Ubrzo su joj stigli rezultati histopatološkog nalaza u kojem je pisalo da miom nije miom, već rak grlića materice, a od tog tipa ispostavilo se da u svetu boluje samo jedan odsto žena.

U junu sam počela da primam „preventivnu“ hemoterapiju, isključivo zbog agresivnog tipa tumora i zadnju sam primila u novembru 2018. Kada sam u decembru uradila kontrolnu magnetnu rezonancu sve je bilo u redu, bez znakova bolesti, ali već u aprilu naredne godine moje stanje se pogoršava. Ovoga puta tumori se nalaze u limfnim čvorovima abdomena, preostalom jajniku, na hilusu jetre i na plućima. Ne mogu ni da opišem kako sam se tada osećala. Ali, dala sam sebi zadatak da preživim, zbog dece, supruga, zbog mojih voljenih, ispričala je Nataša.

Sa preko 1300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena godišnje, rak grlića materice je drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom Srbije.

Bolest je prouzrokovana određenim tipovima genitalnog humanog papilomavirusa (HPV), koji se uglavnom prenosi seksualnim kontaktom. HPV je dosta rasprostranjen i lako se širi. Dok većina zaraženih žena HPV-om ozdravi u periodu od 6 do 24 meseci, a najčešće nije znala za infekciju, kod drugih žena (zbog slabijeg imunskog sistem) povećan je rizik da HPV dovede do pojave raka grlića materice.

Rak grlića materice, operacija Foto-ilustracija: pixabay.com

Koji su faktori rizika za oboljevanje?

- Žene koje su seksualne aktivnosti započele u ranoj mladosti (pre 16. godine)

- Žene sa brojnim seksualnim partnerima

- Žene koje stupaju u odnose sa muškarcem koji ima HPV infekciju

- Žene koje u anamnezi imaju seksualno prenosivih bolesti ili genitalne bradavice

- Pušači ili bivši pušači.

- Osobe kod kojih postoji odsustvo normalnog imunog odgovora

- Dugotrajno uzimanje oralnih kontraceptiva

- Žene koje su ranije lečene zbog CIN 2 i CIN 3

- Žene koje ne odlaze redovno na kontrolne ginekološke i druge preglede

- Žene kojima prethodno nije redovno rađen Papanikolau test (PAP test)

Rak grlića materice obično ne daje simptome, ali ponekad su to:

- Krvarenje nakon seksualnog odnosa

- Sukrvičav iscedak

- Neredovna menstruacija

- Bol, koji predstavlja kasni simptom

Rak grlića materice, Materica, Vagina, Ginekologija, Foto-ilustracija: Profimedia

Kako se zaštititi?

Upotreba kondoma veoma je efikasna zaštita od drugih polnih infekcija, ali nije toliko sigurna zaštita od HPV virusa. Objašnjenje za to je da se HPV može naći i na koži genitalija koja nije pokrivena kondomom, pa se tako virus može preneti svakim dodirom kože sa kožom.

Preventivni pregledi kod ginekologa gde bi bili urađeni PAPA test i kolposkopija i ako postoji sumnja HPV tipizacija, minimum jednom godišnje, su takođe važna prevencija!

Postoje tri tipa HPV virusa, sa visokim, srednjim i niskim onkogenim potenciijalom. Ako žena utvrdi postojanje virusa u telu to ne znači da će ona dobiti karcinom. To su osobe koje treba češće da se kontrolišu, znači da su one u povećanom riziku i da treba da prate stanje.

U Srbiji je statistika zabrinjavajuća. Godišnje oboli oko 1.500, a umre 600 žena, što našu zemlju stavlja na neslavno treće mesto u Evropi po broju obolelih i umrlih u Evropi.

Govoreći jezikom brojki, praktično svaki dan se rak grlića materice dijagnostikuje kod pet žena, a nažalost dve izgube bitku sa tom opakom bolešću.

Kako možete pomoći Nataši?

Novčanu pomoć možete uplatiti na Natašin tekući račun otvoren u Unikredit banci:

170-0010548303000-86

Isto tako, moguće je uplatiti donaciju iz inostranstva, ali na račun Natašinog supruga Darka, otvoren u Telenor banci:

Darko Nedić

Mirna 1, Sremska Mitrovica, 22000, Srbija

IBAN RS35115038160345329311 SWIFT AAAARSBG

Pomoć je moguće uplatiti i putem PayPal aplikacije na:

https://gogetfunding.com/help

Video: Otišla u muzej pa na termalnoj kameri videla da ima rak dojke

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA