Važnost preventivnih pregleda u ginekološkim ordinacijama

Svaka žena treba da bude svesna da briga o sopstvenom zdravlju i odgovorno shvatanje značaja redovnih preventivnih pregleda treba da budu jedan od prioriteta

  • 2

Godišnje kontrole mogu spasiti mnogo života, a ginekoloske ordinacije su mesta gde se one obavljaju brzo, bez gužvi i čekanja.

Edukacija i podizanje nivoa svesti u vezi sa ginekološkim oboljenjima igraju veoma važnu ulogu. U današnje vreme kada se živi veoma brzo, dok se poslovne i privatne obaveze samo nižu, najlakše je naći izgovor da nemamo vremena nešto da uradimo za sebe. Kada je zdravlje u pitanju, izgovorima ne treba ostaviti ni malo prostora. Šta je to na šta svaka žena treba da obrati pažnju i koje sve preglede bi trebalo obaviti u ginekološkoj ordinaciji tokom redovne godišnje kontrole?

Ginekologija, ginekološki pregled, uzimanje brisa, zena, zenski pregled, doktor, pacijentkinja Foto: Profimedia

Pre svega, pravilo je da se pregledi zakazuju u skladu sa preporukom lekara. Ukoliko postoji istorija nekog ozbiljnijeg oboljenja, dinamika pregleda može podrazumevati češće odlaske i uzimanje analiza. Međutim, ako je reč o zdravoj ženskoj osobi preporučljivo je da se posete ginekologu zakazuju jednom godišnje. Najbolje bi bilo da se izabere neki mesec u godini koji će za to biti rezervisan. Na taj način svaka žena će se lakše prisetiti svake naredne godine da je došlo vreme za pregled. Nije važno koje je godišnje doba u pitanju, samo je bitno da se period između kontrola ne prolongira duže od godinu dana.

U privatnim ginekološkim ordinacijama ambijent je veoma prijatan, osoblje stručno i ljubazno. Nema gužvi i čekanja, potrebno je samo zakazati pregled u terminu koji Vam najviše odgovara. Mnoge žene svedoče da im je veoma važno da se tokom boravka u ordinaciji osećaju opušteno i da im je prijatno. Ističu da je vrlo bitno da ne gube previše vremena jer to sebi ne mogu da priušte, već da se pojave u zakazano vreme i obave preglede. Zato se sve više njih odlučuju za odlazak u privatnu ordinaciju, jer se na taj način štedi vreme i preskače komplikovana birokratija, a i atmosfera je prijatnija nego u državnim ustanovama koje mahom deluju sterilno. Kako biste lakše pronašli ginekološku ordinaciju sa dobrim preporukama, spisak svih njih sa detaljnim prezentacijama i cenama usluga nalazi se na sajtu Mirandre.com, preko koga možete i zakazati pregled.

Godišnji preventivni pregled podrazumeva Papanikolau test, analizu sekreta, kolposkopski i ultrazvučni pregled. Tom prilikom trebalo bi uraditi i ultrazvučni i klasični pregled dojki. Svaka žena treba da samostalno obavlja pregled dojki povremeno tokom tuširanja. Ako ne znate kako se to radi, iako na internetu postoje uputstva, ipak je najsigurnije da zabeležite sebi kao podsetnik da tokom naredne posete upitate ginekologa da Vam demonstrira postupak.

Rezultate brisa vaginalnog sekreta možete saznati tokom pregleda, dok je za rezultat analize PAPA testa potrebno par dana. Još jedna prednost privatnih ginekoloških ordinacija je što se on saopštava preko telefona, tako da nije potrebno da ponovo dolazite.

Ginekolog, ginekološki pregled, Abortus, Porođaj Foto: Profimedia/BSIP

Ginekološka ordinacije je mesto gde bez bojazni treba da razgovarate sa svojim lekarom u vezi sa svim nedoumicama što se tiče polnog zdravlja. Takođe, ukoliko planirate trudnoću, posavetujte se sa ginekologom kako bi trebalo da pripremite svoj organizam na drugo stanje. Praćenje i utvrđivanje plodnih dana u ginekološkoj ordinaciji vrši se pomoću metode pod nazivom – folikulometrija. To je ultrazvučni pregled jajnika i materice, kojim se prati rast folikula na jajniku. Ova metoda je veoma korisna i parovima koji teže začeću prirodnim putem, a neophodna je prilikom postupaka inseminacije ili vantelesne oplodnje.

Međutim, ukoliko ne biste želeli da u narednom periodu ostanete u drugom stanju, konsultujte se u vezi sa kontraceptivnim sredstvima koja su Vam na raspolaganju. Imajte na umu da korišćenjem prezervativa ujedno štitite sebe od neželjene trudnoće i od polno prenosivih bolesti. Statistički podaci upozoravaju na povećan broj prekinutih trudnoća, do čega ne bi došlo kada bi opšta svest o značaju kontracepcije bila na višem nivou.

Kao što je već napomenuto, redovni ginekološki pregledi značajni su iz aspekta prevencije najtežih oboljenja, koja se uspešno mogu izlečiti ako se otkriju na vreme. Osim toga, kontrole služe i da se uoče neka bezazlenija stanja koja ipak treba lečiti, jer ukoliko se zapuste, može doći do njihove eskalacije. Posledice mogu biti razne. Iako nisu opasne po život, mogu biti manje ili više ozbiljne, a jedna od njih je sterilitet.

Međutim, ginekološke ordinacije se posećuje i zbog lepog povoda, a to je praćenje trudnoće. Trudnice dolaze na kontrolne preglede i na ultrazvuk u skladu sa unapred utvrđenim rasporedom.

Nikada nemojte zanemarivati brigu o svom zdravlju. Ponašajte se odgovorno prema sebi i drugima. Ukoliko imate bojazni da ćete zaboraviti da dođete na godišnji kontrolni pregled, zamolite osoblje iz odabrane ginekološke ordinacije da Vas podseti telefonom, ili putem imejla. Zdravi bili!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • koko

    12. decembar 2019 | 12:44

    Mislite u privatmim ordinacijama,posto se u drzavnoj ceka dok ne umres?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA