≫ 

Ovo je ključni simptom raka debelog creva koji milioni ignorišu i jave se doktoru kad je već kasno

Četrdesetdvogodišnja Sara Bejts je podelila svoju iskrenu ispovest o borbi sa rakom, ističući da je samo uz pomoć jednog simptoma otkrila podmuklu bolest

  • 3
Rak debolog creva, debolo crevo, bol u stomaku

Foto: Shutterstock

Nastavnica Sara Bejts je u 42. godini dobila rak debelog creva, a prvi simptom koji je primetila je promena u stolici.  Kako kaže, imala je sreće što je o tome otvoreno pričala sa porodicom, prijateljima i doktorima, jer joj je to, kako se kasnije ispostavilo, spasilo život.

I dok mnogi ljudi imaju problem da pričaju o promenama koje primete na svom telu, smatrajući ovo previše privatnom i delikatnom temom, svesna je da joj je razgovor o tome pomogao da na vreme otkrije zloćudni tumor.

- Poslednja stvar o kojom sam želela da pričam sa doktorom ili porodicom je kakvu imam stolicu, ali se ispostavilo da sam danas živa zahvaljujući tome - ističe ova hrabra žena.

 

Sara je prvo posumnjala da nešto nije u redu kada je pre nekoliko godina primetila male kapljice krvi u izmetu. Pošto se relativno skoro porodila, prvo je pomislila da je reč o nekoj bezopasnoj promeni i nije tome pridavala mnogo značaja. Međutim, kada je krv nastavila da se pojavljuje posetila je lekara.

Urgentno je poslata na kolonskopiju, endoskopski pregled debelog creva kojim se otkrivaju sve patološke promene. Dve nedelje kasnije, test je pokazao da su se na debelom crevu pojavila tri polipa, koje je nastavnica ubrzo uklonila jednostavnom procedurom. Međutim, iako je doktor upozorio da postoji šansa da se polipi vrate, nije se previše brinula oko toga, a svoje zdravstveno stanje je redovno pratila.

Kada je godinu dana kasnije primetila da su se simptomi vratili, Saru su lekari ponovo poslali na kolonoskopiju, ali ovog puta vesti su zauvek promenile njen život.

- Otišla sam na kolonoskopiju, pozitivno sam razmišljala jer je prvi put sve proteklo sjajno, ali me je zatekao najgori scenario. Polipi su se vratili, a doktori su otkrili tumor na debelom crevu - otkrila je.

Rak debolog creva, debolo crevo, bol u stomaku

Foto: Shutterstock

Srećom, tumor je bio u početnom stadijumu, ali je morala da uradi dodatne analize kako bi se utvrdilo da li je reč o malignoj ili benignoj vrsti karcinoma.

Čekanje je izazvalo anksioznost, a tešila je sebe činjenicom da je rak odmah otkriven i da nije postojala mogućnost da se proširio po telu.

Nekoliko dana pre Nove godine testom je ustanovljeno da je tumor maligan. Rana dijagnoza je najvažnija, tako da je Sara odmah poslata na operaciju na kojoj joj je hirug uspešno otklonio tumor.

Kako je operacija prošla izvrsno, Sara se brzo oporavila, a danas redovno ide na analize i prati svoje zdravstveno stanje.

S obzirom na to da je prošla kroz užasnu borbu, kao i da uvek postoji mogućnost da se opaka bolest vrati, apeluje na sve da nikada ne ignorišu promene u svom telu. Svaki simptom, čak i nešto na šta ne obraćate previše pažnje, mogu da budu pokazatelji da u organizmu ne funkcioniše sve savršeno.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mile

    15. decembar 2019 | 15:04

    Imam ulcerozni kolitis I svaki dan Se budim sa nadam da nece biti gore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA