Dobro se pogledajte u ogledalu: Jedan znak na licu može da ukaže na karcinom pluća

Rak pluća je jedna od najprostranjenijih bolesti u Srbiji, a uočavanje prvih simptoma je ključno za lečenje i uspešnu terapiju. Pored glavnog simptoma, koji se ogleda u problemu sa upornim kašljem, postoji jedan znak koji se može videti na licu

  • 0
HOB HRONIČNA OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA foto: pixabay.com

Kašalj koji ne prolazi ili se vremenom pogoršava može biti pokazatelj da se u plućima razvio tumor, a ovaj simptom se obično pojavljuje u ranoj fazi bolesti.

Ali, nisu svi simptomi ove bolesti povezani sa plućima. Lice takođe može da otkrije rak, a uočljiv signal koji se pojavljuje kod mnogih pacijenata je otečeno lice.

Rak pluća može da izazove oticanje lica i vrata, a javlja se kada tumor pritiska vene koje krv iz glave i vrata vraćaju u srce. Ovaj simptom se zove sindrom gornje šuplje vene (SVCS) ili opstrukcija gornje šuplje vene (superiorne vene kave SVCO).

rak pluća foto: pixabay.com/telegraf

Gornja šuplja vena vodi krv od glave i ramena do srca, a prolazi u blizini gornjeg dela desnog plućnog krila i pored limfnih čvorova u grudnoj šupljini.

Tumor na plućima ili u limfnim čvorovima može negativno da utiče na funkcionisanje superirorne vene kave, odnosno da blokira normalni protok krvi.

Obično se kod bolesnika koji imaju karcinom pluća javljaju smetanje u radu vene kave. Osim kod raka pluća, i druge vrste kancera takođe mogu da se negativno odraze na njeno funkcionusanje, među kojima su rak dojke, lifoma, testisa i tiroidne žlezde.

Što se tiče simptoma koji ukazuju na probleme sa radom superiorne vene kave, oni se razvijaju brzo ili postepeno. Osim otoka, često se u jutarnjim časovima javlja i znojenje u predelu očiju i lica.

(Telegraf.rs/K.M/)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA