≫ 

Prava istina o tome da li epiduralna anestezija može izazvati hronični bol u leđima

Najveća dilema budućih mama: Uzeti epidural ili ne?

  • 4
mama i beba Foto: Pixabay.com

Epidural je sredstvo koje se koristi za smanjivanje porođajnih bolova. Mnoge žene ne razumeju kako on funkcionše i imaju dosta pitanja u vezi sa njim.

Da li boli ubrizgavanje epidurala? Kada prestaje osećaj obamrlosti? Da li epidural može izazvati trajne postporođajne bolove u kičmi? Da li postoje negativni efekti epidurala?

Epidural se koristi širom sveta, ali bez obzira na njegovu široku upotrebu, zablude o njegovoj efikasnosti i mogućim negativnim efektima ne prestaju da čine buduće mame nervoznim. Romper je porazgovarao sa stručnjacima i pokušao da odgovori na sva goruća pitanja koja se tiču epidurala.

- Epidural može prouzrokovati kratkoročan bol u leđima, jer igla može povrediti tkivo. Dođe li do ove situacije, mesto uboda će biti nateknuto nekoliko dana i nakon toga će proći. Igla može povrediti i koštano tkivo koje obavija kost. Ako se ovo dogodi, masnica može trajati nekoliko meseci, ali kao i prethodno stanje, potpuno nestaje - rekao je doktor Hojt.

Doktor Hojt je naglasio da bi bilo kakav bol koji je prouzrokovala igla od epidurala, mora proći u roku od dva do tri meseca. Svaki bol u leđima nakon tog perioda bi trebalo da se pregleda od strane drugih lekara.  Problemi poput lumbalne i karlične destabilizacije u toku trudnoće, zbog produženog širenja i povišenog nivoa relaksina u trudnoći mogu dovesti do postoporođajnog bola u leđima. Pored ovih razloga, briga za novorođenčetom, čudni pokreti tela nakon porođaja, takođe mogu doprineti dugotrajnom postporođajnom bolu u leđima.

- Istraživanje o tome da li epidural može izazvati hroničan bol u leđima je primarno počelo u Engleskoj. Nakon 10 godina istraživanja, svi dokazi su ukazivali na to da epidural NE izaziva hroničan bol u leđima - rekao je dokrot Hojt.

Naučnici su tada zaključili da se postporođajni bol u leđima dešava bez obzira na to da li je žena primila epidural ili ne. Britanska studija iz 1992. godine je uključivala 827 porođenih žena, 67 odsto žena prijavilo bol u leđima, odmah nakon porođaja. Ostalih 37 odsto je prijavilo bol u leđima na prvom kontrolnom pregledu, što je pomoglo naučnicima da odbace epidural kao krivca za bol.

Foto: Pixabay.com

Iako ne postoje dokazi koji podupiru tvrdnje da epidural uzrokuje horničan bol u leđima, bol se ipak može desiti. On može biti prouzrokovan kratkotrajnim modricama ili dugoročno, zbog položaja majke prilikom porođaja. U tim momentima može doći do potencijalnih povreda, koje mogu proći nezapaženo, jer se žena porađa pod dejstvom epidurala i deo tela joj je utrnut.

- Kada žena primi epidural, manje oseća bol i samim tim ne oseća da joj se mišići grče  i ne zna da bi trebalo da promeni položaj. U zavisnosti od težine povrede, bol može trajati nekoliko dana, ako je u pitanju grčenje mišića, pa sve do devet nedelja ako je u pitanju karlična nestabilnost ili napukla repna kost u toku porođaja - rekla je doktorka Brenda Feirčajld.

Doktori savetuju da svaki dugotrajan bol u leđima prijavite svom lekaru. Ispitivanje mogućih uzroka vam može otkriti da li bol ima veze sa epiduralom ili ne. Nije retko da žena koja se porodila ima bolove u leđima, ali je najbolje otkriti pravi uzrok i lečiti problem.

K.B.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    8. januar 2020 | 12:06

    A da li je ispitano kako taj epidural utice na bebu ?

  • Koviljka

    9. januar 2020 | 08:57

    Lično poznajem čoveka koji je u invalidskim kolicima. Dobio je epiduralnu anesteziju zbog operacije kolena. U Rafensburgu(tako se izgovara tačno) pre desetak godina! Očigledno je da daju ljudima i oni malo manje stručni. Za utehu dotičnom gospodinu, dodelili su penziju sa 50.godina! Svih 600 €, od koje danas živi! A za ne poznavaoce situacije u Nemačkoj, oko 75% nemačkih penzionera dobijaju nepunih 380€ penzije! Toliko o epiduralnoj anesteziji kao i o divnom životu u Nemačkoj! PS. Za utehu mome Beograđaninu dodelili su električna, invalidska kolica!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA