Džastin Biber se godinama bori sa lajmskom bolešću: Koji su simptomi i zašto ju je teško prepoznati?

Najveća zvezda današnje muzičke pop scene Džastin Biber objavio je da boluje od lajmske bolesti

  • 1
Dzastin Biber, lajmska bolest Foto: Profimedia/Uppa entertainment, Wikipedia/James Gathany

Putem Instagrama Džastin Biber je saopštio fanovima da boluje od lajmske bolesti koja je ugrozila njegovu kožu, moždane funkcije i zdravlje uopšteno.

- I dok mnogi ljudi pričaju kako Biber izgleda kao go*no, nisu svesni toga da mi je nedavno dijagnostikovana lajmska bolest. I ne samo to, to se odrazilo na moj vid, na moju kožu, moždane funkcije, energiju i celokupno zdravlje. Ove stvari će biti objašnjene u dokumentarcu koji ću uskoro objaviti na Jutjubu. Moći ćete da saznate sa čim sam se sve nosio i borio! Bilo je to teških nekoliko godina, ali uz odgovarajuću terapiju koja će mi pomoći da pobedim bolest vratiću se bolji nego ikada - napisao je Biber.

Lajmska bolest ili lajmska borelioza je multisistemsko oboljenje hroničnog toka koje izaziva bakterija Borrelia burgdorferi. Ona zahvata prvo kožu, a zatim zahvata srce, zglobove i centralni nervni sistem.

lajmska bolest Foto: Wikipedia/James Gathany

Ove bakterije ne nalaze se samo u krpeljima i glodarima. Lajmsku bolest mogu da nam donesu i muve, vaške, komarci, obadi i drugi insekti. Krpelji su najčešći prenosioci ove bolesti na čoveka i domaće životinje, a ona se javlja obično sezonski- od ranog proleća do kasne jeseni i najčešće kod osoba koje borave u prirodi.

Ugrizom insekta, “borrelia burgdorferi” ulazi u naš krvotok i tako putuje telom, a ako je naš imunitet ne prepozna kao opasnost na vreme , može da nas košta zdravlja, pa čak i života! Kad se zna da svake godine od Lajmske bolesti samo na evropskom kontinentu oboli oko 65.000 ljudi, jasno je koliki je to problem.

Lajmska bolest se manifestuje pojavom lokalnog crvenila i otoka na mestu uboda i to 3 do 32 dana nakon. Crvenilo je toplo i nije bolno.

Kod 15 odsto pacijenata kožne promene mogu da izostanu. Pored promene na koži mogu da se jave i temperatura, jeza, malaksalost, glavobolja, uvećanje limfnih žlezdi itd.

Krpelj Foto: Wikipedia/ Evanherk / U Srbiji od ujeda krpelja oboli prosečno 50 osoba godišnje

Ukoliko se bolest ne prepozna na vreme i ne leči se nakon nekoliko nedelja može da preraste u drugi stadijum sa neurološkim simptomima, pojavom bolova u zglobovima i problemima sa srcem, a ukoliko se i ova faza bolesti ne leči, nakon više meseci ili godina ona ulazi u treću fazu sa teškim neurološkim ispadima, promenama na zglobovima i koži.

Iako postoji infekcija, simptomi ne moraju da se pojave u narednih nekoliko dana, nedelja, meseci, ili pak godina.

U zavisnosti od slučaja do slučaja simptomi mogu da budu veoma blagi, pa sve do teških, mogu se pojavljivati i nestajati, teško ih je prepoznati jer imitiraju druge bolesti.

Ujed krpelja Foto: Pixabay, Flickr

Lajmska bolest može imitirati preko 200 bolesti, u Švedskoj je zovu Veliki imitator jer može da izazove druge bolesti u organizmu: Alchajmerovu bolest, autizam, sindrom hroničnog umora, Guillian–Barreov sindrom, infektivnu mononukleozu, multiplu sklerozu, Parkinsonovu bolest, reumatoidni artritis, sistemski lupus

Stadijum I, simptomi:

- zamor

- bolovi u mišićima

- bolovi u zglobovima

- glavobolja

- zima i groznica sa povišenom temperaturom do 39°C

- ukočen vrat

Krpelj pacijent Foto: freedigitalphotos.net, Freeimages.com/serge8228, Wikipedia/CDC/ Steven Glenn; Laboratory & Consultation Division

Stadijum II, simptomi:

- zapaljenje moždanice

- poremećaj rada srca, aritmije

- oticanje zglobova

- problemi sa vidom i sluhom

- otežano disanje, znojenje

- anksioznost, promene raspoloženja, suicidne misli

Stadijum III, simptomi:

- hronični artritis

- dermatološki znaci bolesti

- poremećaj centralnog nervonog sistema

Terapija ove bolesti zavisi od njenog kliničkog stadijuma. Obično se koriste: penicilin, tetraciklini i hloramfenikol, a kod neuspešne antibiotske terapije u trećoj fazi preporučuju se i kortikosteroidi. Osim lajmske bolesti krpelj prenosi pegavi tifus, zapaljenje mozga...

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA