≫ 

Boja i oblik stolice otkrivaju od čega ste bolesni: Evo šta ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme

Svaki put kada odete u toalet trebalo bi da obratite pažnju na svoju stolicu jer ona može da otkrije u kakvom je stanju vaše zdravlje

  • 11

Normalna stolica je smeđe boje, glatke i mekane površine upravo zbog svog sastava koji čine: voda, bakterije, ostaci crvenih krvnih zrnaca i nesvarljive biljne materije kao što je celuloza uz belančevine i masti.

Sa druge strane, boja stolice može da bude pokazatelj brojnih zdravstvenih stanja i ozbiljnih bolesti, poput raka creva. Boja takođe može da varira u zavisnosti od ishrane.

Crvena stolica je zabrinjavajuća jer pokazuje prisustvo krvarenja iz donjeg dela digestivnog trakta zbog hemoroida ili divertikuloze, ali i ozbiljnijih stanja kao što je karcinom rektuma. No, ova boja stolice može biti posledica konzumiranja crvene hrane kao što je, na primer, cvekla.

Narandžasta stolica najčešće se javlja kod ljudi koji jedu dosta šargarepe ili koriste suplemente na bazi beta karotena - sastojka koji daje ovoj povrći svetlo narandžastu boju.

Zelena stolica može biti posledica lučenja žuči koja je prebrzo prošla kroz digestivni trakt i nije stigla da promeni boju u smeđu. Može biti posledica Kronove bolesti, konzumacije antibiotika, lisnatog zelenog povrća ili grožđa.

Devojka, žena na VC WC šolji, šolja, toalet Foto: Profimedia

Žuta stolica može biti znak poremećaja žučne kese zbog čega dolazi do nepravilnog lučenja žuči. Pokazatelj je i infekcije parazitima, zato ukoliko je ovakva stolica učestala, treba posetiti lekara i napraviti analizu stolice.

Bela stolica može da bude znak loše apsorpcije nutrijenata, pankreatitisa i raka gušterače. Ona može biti i posledica sluzi u stolici, koja joj daje beličast izgled, ali i znak da su creva iritirana zbog nečega.

Kakva stolica bi trebalo da vas zabrine?

Ukoliko je stolica crne boje, poput katrana, to može biti znak krvarenja iz gornjeg dela probavnog trakta, jednjaka, želudca ili dvanaestopalačnog creva. U težim slučajevima kod pacijenta, pri jakom krvarenju stolica je poput crne kaše. Zbog ogromnog gubljenja krvi kod bolesnika se obično javljaju problemi sa cirkulacijom, kada može da dođe do kolapsa organizma.

Takođe, volumenizovane stolice se javljaju pri bolestima tankog creva ili gornjeg dela debelog creva. Stolica tada postaje svetla, vodenasta i masna, a često sadrži i nesvarenu hranu.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    10. januar 2020 | 18:39

    Moj muž je pre neku godinu imao dva tri dana skoro crnu stolicu. To je normalno ako se uzima gvožđe ili jede nešto gde gvožđa ima puno. Kako to kod njega nije bio slučaj hteo je da ode lekaru. Na žalost nije stigao jer je počeo da povraća i onda se onesvestio. Kad je hitna stigla imao je pritisak 80/40. Ustanovili su da mu je puko čir na dvanaestopalacnom crevu, a nije znao ni da ga ima.. Oporavio se brzo i sve je prošlo na sreću dobro. Ovo sam napisala da bi mogli da obratite pažnju ako imate ovakav slučaj. Budite mi zdravi.

  • Ra

    10. januar 2020 | 18:05

    Gde je Darko100% da kaze sta je u pitanju. 🤣🤣🙋‍♂️

  • NumeZ

    10. januar 2020 | 16:26

    Pa aj neka napisu koja je dobra?Po ovome ispada sa svi imaju neku bolest?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA