≫ 

Kako je moguće da pacijentkinja nije osetila tumor dug pola metra u svom stomaku?

Sve dok nema bolova i prvih simptoma, pacijenti uglavnom ne reaguju

  • 3
Tumod od pola metra, beogradski lekari, operacija Foto: Privatna arhiva

Devetog januara učinjen je veliki podvig u srpskom zdravstvu - tim lekara, na čelu sa hirurgom Vaskom Tošićem, izvadio je tumor od 46 centimetara dužine iz pacijentkinje Aleksandre Dmitrov (42) u Urgentnom centru u Beogradu.

Nakon što su oba Aleksandrina roditelja preminula pre nekoliko meseci, nju je u bolnicu doveo Miša Bošorović, koji se o njoj od tada brine. Doveo ju je anemičnu, malaksalu, iscrpljenu jer se velika izraslina u njenoj stomačnoj duplji hranila krvlju i na taj način joj oduzimala snagu.

Kako je moguće da Aleksandra nije osetila tumor od 46 centimetara dužine i 37 širine?

Tumod od pola metra, beogradski lekari, operacija Foto: Privatna arhiva

Hirurg Vasko Tošić je za "Telegraf" izjavio da je pacijentkinja sigurno osetila određenu promenu u telu, ali joj ona nije stvarala bolove, pa se verovatno iz tog razloga nije podvrgla pregledima.

On je dodao i da je svaki tip tumora individualan, da se razvija spore ili brže, ali da su za tumor ove veličine bili potrebni meseci i godine.

U pitanju nije bio cistični, već meki tumor koji je najpre zahvatio matericu, a potom se proširio na celu trbušnu duplju. Nije zahvatio nijedan drugi organ, ali je porastao, pa je pritisnuo druge organe i ispunio trbušnu duplju.

Tumod od pola metra, beogradski lekari, operacija Foto: Privatna arhiva

Trbušna duplja obuhvata veliki broj organa i važnih krvih i limfnih sudova i nerava. Pojedini od čestih tumora koji se pojavljuju kod Srba, a da pripadaju trbušnoj regiji, mogu biti rak debelog creva, rak grlića materice, rak pankreasa, rak prostate.

Evo koji su njihovi simptomi i načini lečenja:

Rak debelog creva

Smatra se da su glavni uzročnici nastanka ove bolesti genetika, ali i loša ishrana bogata mastima, dugo sedenje, alkohol i nedovoljna fizička aktivnost. Kao i kod većine kancera, i za rak debelog creva je karakteristično da se u početnim fazama ne javljaju simptomi koji bi mogli da ukažu na rast malignih ćelija. U kasnijim fazama se javljaju promene u pražnjenju creva - krv u stolici, bolovi u stomaku, malaksalost, gubitak telesne težine.

Rak debolog creva, debolo crevo, bol u stomaku Foto: Shutterstock

Preporučuje se da osobe starije od 50 godina idu redovno na preglede koji će omogućiti da se promena, ukoliko postoji, dijagnostikuje i na vreme odredi tip lečenja. Međutim, ukoliko se bolest otkrije u kasnijim fazama, najčešće se preporučuje hirurška intervencija, pri kojoj se uklanja deo debelog creva koji je zahvaćen tumorom. Ili, ukoliko je došlo do metastaze, preporučuje se hemioterapija. Pored ovih najčešćih vidova terapije, postoji i imunoterapija koju su razvili stručnjaci sa Kube i koja se uspešno primenjuje u kombinaciji sa već navedenim oblicima.

Rak grlića materice

Simptomi mogu biti vaginalno krvarenje između dve mensturacije, krvarenje u toku odnosa, specifičan sekret neprijatnog mirisa. Međutim, pokazalo se da rano otkrivanje ove bolesti pomoću Papa testa omogućava gotovo 100% izlečenje. Ukoliko se bolest otkrije u kasnijim stadijumima, najčešće se predlaže operativni zahvat, a ukoliko to nije moguće radioterapija, hemioterapija ili imunoterapija.

Rak grlića materice, Materica, Vagina, Ginekologija, Foto-ilustracija: Profimedia

Rak pankreasa

Simptomi karakteristični za karcinom pankreasa su: bolovi, svrab kože, žuta prebojenost kože i sluzokože, urin taman kao pivo, svetla prebojenost stolice, veliki gubitak telesne mase, povraćanje.

U slučaju postojanja ovakvih simptoma rade se laboratorijske analize, tumor-markeri, ultrazvuk stomaka, skener, magnetna rezonanca, pregled krvnih sudova abdomena… Ukoliko se ovim metodama dokaže prisustvo malignog tumora, pristupa se operativnom lečenju.

Jedan od vodechih hirurga za laporoskopsku hirurgiju pankreasa u Evropi Igor Khatkov pred pocetak Laporoskopske operacije pankreasa u Klinickom centru Srbije Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Rak prostate

Simptomi uključuju otežano i često mokrenje, noćno mokrenje i osećaj neispražnjene bešike nakon mokrenja. U kasnijim fazama bolesti, osobe najčešće osećaju malaksalost, gubitak težine, bol u kostima, javlja se anemija, a onda i veoma otežano mokrenje.

Ako je kancer zahvatio samo prostatu i ako se proceni da će preživljavanje obolelog biti kraće od 10 godina, najčešće se ne preduzimaju posebni tretmani, već se bolest prati. U ostalim slučajevima se preporučuje hirurška intervencija, ili ukoliko je došlo do metastaze, prvo se primenjuje hormonska terapija, radioterapija ili imunoterapija.

Prostata, Anatomija, Muški reproduktivni sistem, penis, testisi Ilustracija: Profimedia

(Telegraf.rs/Consulta.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CAKI

    12. januar 2020 | 21:09

    Žena je očito imala psihičkih problema čim se u tim godinama posle smrti roditelja brinuo komšija

  • zeljko

    12. januar 2020 | 19:40

    mozda je mislila da je trudna

  • Srce

    12. januar 2020 | 18:44

    Ni ja nisam znala da sam trudna i vidi cudo rodilo se cudence? A imala mens i sve normalno?? Soook za sve?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA